Pia

Pia arbetar som matchare och koordinator för mentorskap i Helsingborgs stad.

Hur länge har du jobbat som matchare och koordinator?
– I två år och ett halvt år.

Varför valde du det här yrket?
– Jag är en utåtriktad person och tycker det är roligt att jobba på näringsliv- och matchningsenheten. Det är mycket kontakt med företag och med motiverade arbetssökande i våra yrkesmentorsprogram. Jag jobbar med de som kommer från andra länder och som kommer till Sverige och har en stark yrkesidentitet. Jag hjälper till med att matcha dem med mentorer inom rätt område. Enheten där jag jobbar har som uppdrag att hjälpa helsingborgare att närma sig arbetsmarknaden.

Vad har du för utbildning?
– Jag har läst film och media- och kommunikationsvetenskap. Jag kommer från filmbranschen och det var så jag började jobba i Helsingborgs stad. Då jobbade jag på kulturförvaltningen och med kulturhuset Röda kvarn. Vi byggde om den till en riktig biograf i staden. Därefter var jag inom skol- och fritidsförvaltningen ett par år som praktiksamordnare.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
– Vi som jobbar på min arbetsplats är ganska olika så det finns inte bara en utbildning som krävs. Det finns socionomer, personalvetare, ekonomer och statsvetare. Det gör att vi är ett bra team som kompletterar varandra.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?
– Det händer alltid något nytt. Ena veckan kanske vi är med på en mässa och andra veckan håller vi i en handledarutbildning. Varierande arbetsuppgifter gör yrket stimulerande och lärorikt.

Vad har du för utmaningar?
– Det skulle nog i så fall vara att den kommunala lönen inte alltid är så rolig.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Varje dag är väldigt varierande så det kan handla om att boka in intervjuer med de som sökt till yrkesmentorsprogrammet, därefter börjar mitt arbete med att hitta en mentor som passar adepten. Vi arrangerar återkommande Tura till jobbet-mässan, som är samtidigt i Helsingborg och i Helsingör, där syftet är att öka rörligheten mellan länderna i regionen.

Vad finns det för möjligheter att utvecklas?
– Jag har bytt jobb och arbetsplats inom staden ett antal gånger. Det finns alltid möjlighet att röra sig och flytta inom staden om man vill. Faktum är att jag nyligen har gått ner till halvtid på näringsliv- och matchningsenheten. På min andra halvtid ska jag vara med i det treåriga ESF-projektet Jobb på tvärs vars syfte är att öka rörligheten och visa Öresundsregionen som en gemensam arbetsmarknad. Det ska bli riktigt spännande!

Finns det något mer du vill berätta?
–Jag tycker Helsingborgs stad är en arbetsgivare som ser medarbetare och vill att vi ska utvecklas och att vi ska hjälpa varandra och medborgarna att lyckas.
För att trivas med mitt jobb behöver man vara utåtriktad, flexibel och gilla att träffa människor.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.