Jenny och Raymond

Jenny Tellström och Raymond Lilja arbetar som samordnare respektive praktikant på Europa Direkt Skåne Nordväst.

Jenny, vad gör en Europa Direkt-samordnare?

– Det finns ungefär 500 Europa Direktkontor i hela EU och varje kontor har en verksamhetsansvarig/samordnare. I mitt jobb får jag bland annat föreläsa om EU och demokratifrågor i skolor, föreningar och andra sammanhang samt besvara frågor om EU från allmänheten. Vi arrangerar också seminarier, föreläsningar, konferenser och utbildningar om aktuella EU-frågor i hela nordvästra Skåne.

En viktig del i jobbet är även att skriva nyhetsbrev och jobba med sociala medier för att sprida information om EU.

Raymond, vad gör du som praktikant på Europa Direkt Skåne Nordväst?

– Som praktikant på Europa Direkt får jag chansen att göra mycket. Att sitta med på möten, vara med och planera föreläsningar, workshops och andra projekt är en del av de flesta arbetsdagar. Men jag får också möjlighet att göra omvärldsbevakningar, skriva självständiga texter till sociala media och nyhetsbrev samt hålla egna föreläsningar och starta egna projekt. Alltid med en EU-prägel, vilket gör det hela ännu mer intressant och lärorikt. Det finns också en chans att få genomföra intervjuer, debatter och liknande med europaparlamentariker, kommunpolitiker och annat EU-folk.

Varför valde ni det här yrket?

Jenny: – Jag är intresserad av internationella frågor, demokrati, politiskt deltagande och civilsamhällets inflytande i samhällsutveckling. I min tjänst får jag den otroligt spännande möjligheten att jobba med dessa frågor varje dag och med de människor som jag möter.

Raymond: – Den här praktikplatsen lockade mig eftersom den blandar det internationella och det lokala. Helsingborg är en stad som prioritet sina egna invånare samtidigt som man inte glömmer de globala frågorna, till exempel genom att ha höga klimat- och miljöambitioner, samt satsa på sitt Europa Direkt-kontor. Kombinationen mellan lokalt och internationellt passar mig eftersom jag arbetat inom kommunal verksamhet förut, samtidigt som min utbildningserfarenhet är tydligt internationell.

Hur har era yrkesresor sett ut?

Jenny: – Innan jag påbörjade min tjänst i Helsingborg har jag studerat och arbetat en del utomlands. Jag har bland annat varit EU-volontär i Tjeckien, studerat mellanösternstudier i Lund, gjort utbytesstudier i Palestina och jobbat med flyktingmottagande i Grekland. Sedan har jag bott 7 år på Irland där jag bland annat arbetade med en kvinnojour och läste en masterutbildning i internationell utveckling på Limericks universitet.

Raymond: – För att vara rätt ung så har jag ändå några år på nacken inom kommunal verksamhet. De senaste tre åren har jag jobbat på Lerums kommuns kontaktcenter, och nu kan jag lägga en praktiktid i Helsingborg till det. Detta betyder dock inte att jag är någon kontorsråtta. Precis som alla unga som ska ut i arbetslivet för första gången var jag orolig över var jag skulle få jobb, men jag hade lyckan att redan som 17-åring få mitt första riktiga jobb på en snabbmatsrestaurang. Utan erfarenheten därifrån är det osäkert om jag skulle ha fått jobbet på Lerums kommun, och utan erfarenheten från Lerums kommun är det osäkert att jag skulle fått platsen i Helsingborgs stad.

Vad vill jag säga med detta? Jo, för unga så kan all typ av arbetserfarenhet vara relevant i framtiden, även om det ibland inte känns så. För kommunala verksamheter vill jag framföra att man måste våga ge unga drivna människor, som kanske saknar lång arbetserfarenhet, en chans. Chansen behöver inte vara någon långrandig eller kostsam sådan, utan chansen kan ges genom praktik, studentmedarbetare, jobbskuggningar eller temporära uppdrag.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det ni gör?

Jenny: – Man behöver ha god samhällskunskap men också förmåga att planera och genomföra projekt. Många som arbetar med Europa Direkt har studerat statsvetenskap, Europastudier eller annan samhällsinriktad utbildning. Uppdraget handlar också mycket om kommunikation, så den typen av utbildning är även lämplig.

Raymond: – Jag studerar statsvetenskap med inriktning internationella relationer vid Göteborgs Universitet. Studier i offentlig förvaltning eller europastudier kan också landa dig denna eller en liknande praktikplats.

Kan ni berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

Jenny: – Just nu arbetar vi med Konferensen om Europas framtid. Det är ett pågående initiativ för att engagera medborgare runt hela Europa i samtal om deras drömmar, visioner, farhågor och idéer för att forma utvecklingen av Europa i framtiden. Det är spännande och vår utmaning är att engagera så många Helsingborgare vi kan i samtalen.

Raymond: – Det är en arbetsplats med många projekt, tankar och idéer som pågår parallellt, och det finns mycket intressant och roligt som man får chansen att göra. När Moderaterna hade sin arbetsstämma här i Helsingborg fick jag chansen att intervjua europaparlamentarikerna Jörgen Warborn och Arba Kokalari. Alltid lärorikt, intressant och roligt att få träffa högt uppsatta politiker som arbetar med just EU-frågor.

Vi arbetar samtidigt med att förberedda oss inför ett gäng föreläsningar på skolor samt workshops under FN-veckan. Utöver det har vi också ett ambassadörskap där unga i nordvästra Skåne får chansen att bli ambassadörer för Europas Framtid och bidra med kunskap och information till EU:s framtidskonferens som pågår just nu.

Vad är det bästa med era jobb?

Jenny: – Att känna att man är med och bidrar till att unga blir mer aktiva medborgare och medvetna om sina möjligheter inom EU. Det är det absolut bästa tycker jag.

Raymond: – Det bästa med jobbet är omväxlingen mellan de olika projekten som får ens arbetsdag att se olika ut nästan varje dag. Sedan är det även chansen att få jobba med EU-frågor, lära sig mer om internationell politik som går bortom vad man läst i böckerna på universitetet.

Vad har ni för utmaningar?

Jenny: – Att nå alla grupper i samhället och göra EU relevant i det lokala. Vi försöker hitta vinklar som är intressanta för olika målgrupper och samarbetar mycket med andra verksamheter inom staden.

Raymond: – Kunskapen om EU är generellt låg över hela Europa, och Sverige är verkligen inget undantag. Många har oftast ett positivt förhållningssätt till EU, men saknar grundläggande kunskaper om hur EU fungerar eller påverkar ens vardag. Sanningen är att EU påverkar alla européers vardag, varje dag. Det är en stor utmaning för alla Europa Direkt-kontor att få folk att ta till sig information, ta till sig kunskap och få folk att engagera sig i EU och deras egen framtid.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Jenny: – Det finns få typiska dagar på Europa Direkt, men en dag kan börja med planering på kontoret, föreläsning på gymnasieskola på förmiddagen och att man skriver inlägg eller planerar för evenemang under eftermiddagen. Vi har också en hel del rapportering.

Raymond: – Det är rätt olika beroende på vad vi arbetar med för stunden men dagen brukar börja med att man kommer in till kontoret och blir hälsad på av sina trevliga kollegor. Därefter sitter man och jobbar med det som är aktuellt för stunden, kanske förbereder manus inför en föreläsning, läser på om specifika sakfrågor inför en workshop eller debatt, skriver en text för sociala medier och nyhetsbrevet eller kanske försöker rekrytera politiker till ett möte man tänker hålla. Man sitter även i många möten där man tillsammans med kollegor från olika avdelningar inom staden tillsammans planerar nästa steg för ett gemensamt projekt.

Som sagt är vi också ute mycket hos skolor, föreningar och andra och föreläser.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

Jenny: – Jag tycker det finns en öppenhet och ambition för utveckling som genomsyrar Helsingborg. Man vill våga testa, man vill samarbeta och detta skapar en god miljö för oss medarbetare att utvecklas inom.

Raymond: – Helsingborgs stad är en stor organisation med många olika avdelningar och arbetstillfällen. Jag är rätt ung men att jobba inom Helsingborgs stad är attraktivt för alla som studerar/har studerat ämnen som statsvetenskap, offentlig förvaltning eller europastudier. När min praktikplats är slut ser jag på sikt goda chanser att en dag återkomma till Helsingborgs stad, vad det specifikt är får nog framtiden berätta.

Finns det något mer du vill berätta?

Raymond: – Försök vara driftig och ta egna initiativ om du är praktikant. Det är enklare sagt än gjort, men arbeta tillsammans med din handledare och försök vara en hjälp till dess uppdrag.  Kom ihåg att din erfarenhet är unik, vilket även gör ditt perspektiv unikt, vilket i sig kan bidra till en breddad kunskap i det ni tillsammans arbetar med. Var trevlig, var professionell och gör ditt bästa är mina bästa tips till kommande praktikanter.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.