Emily

Emily Weber arbetar som skolvärdinna på Drottninghögsskolan.

Vad gör en skolvärdinna?
– Jag jobbar med de små sakerna som kan betyda mycket för trivseln på skolan. Jag har hand om skolrestaurangen och ser till så den är anpassad för lugna luncher till våra elever. Jag inreder den med växter, blommor, ljuddämpare och mysig belysning och välkomnar våra elever när de kommer för att äta och finns i restaurangen under hela lunchtimmarna. Övrig tid har jag hand om elevråd och matråd, jobbar på fritids där jag har en mat- och bakskola, ansvarar för beställning av varor till personalen, ordnar med personalevenemang och finns där jag behövs.

Varför valde du det här yrket?
– För att jag får jobba på ett sätt som passar mig – att få vara flexibel, ha varierande arbetsuppgifter, arbeta med barn och att ingen dag är den andra lik.

Hur har din yrkesresa sett ut?
– Jag är utbildad kock och har jobbat i restaurangbranschen cirka 15 år som kock, servitris, restaurangansvarig och personalansvarig. Har även jobbat på förskola och i butik.

vad kan man utbilda sig till om man vill jobba med det du gör?
– Man ska nog kunna en del om mat och en hel del om restaurang/matsal för att lyckas få till det, men någon specifik utbildning kanske man inte behöver. Erfarenhet väger mer. Jag har gått på många föreläsningar om skolkök, skolrestaurang och liknande. Varit i Stockholm på utbildning och varit på SmartMat HBG:s föreläsningar. Intresset är viktigt att ha!

Vad tycker du är bra med ditt jobb?
– Att jag får vara där det behövs mest, att jag får påverka så många elever och att jag får tillbaka så mycket på min arbetsplats från eleverna och arbetskamraterna.

Vad har du för utmaningar?
– Det som utmanar mig mest är att få hålla i olika evenemang där jag ska tala inför alla kollegor eller elever. Eller att få ihop vissa dagar där just allt sker från olika håll vid samma tidpunkt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– En vanlig dag börjar med att jag fixar fruktkorgar till varje klassrum. Jag kan hoppa in i någon klass också om det behövs under förmiddagen. Sedan förbereder jag skolrestaurangen och välkomnar eleverna och finns i restaurangen under lunchtimmarna. Alla 350 elever träffar mig där. På eftermiddagen har jag till exempel hand om elevråd och matråd, fixar med beställningar och jobbar på fritids.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?
– Jag vill läsa mer och jag vill kunna sprida denna rollen till andra skolor. Jag ser stor möjlighet att utvecklas i Helsingborg stad.

Finns det något mer du vill berätta? 
– För att trivas med det här uppdraget bör man vara en som gillar sista minuten-uppdrag, en som säger JA till det mesta och ser positivt på saker och ting. Man bör vara energisk och påhittig. En som sprider glädje i all stress!

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?