Heidi

Heidi Persson jobbar som kock på Rydebäcksskolan.

Vad gör en kock?

– Jag lagar mat och specialkost till elever och pedagoger.

Varför valde du det här yrket?

– Jag gick hotell- och restaurangutbildningen och startade familj ganska tidigt och då passade arbetstiderna vi har bättre än restaurangernas. Gillar även att arbeta med barn.

Hur har din yrkesresa sett ut?

– Jag började vikariera som måltidsbiträde på Fredriksdalsskolan 1999 och har sedan dess jobbat på många olika skolor inom Helsingborgs stad. Här i Rydebäck har jag varit i snart 7 år.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

– Restaurangskola.

Kan du berätta om något kul som är på gång hos er just nu?

– Just nu jobbar vi mycket med växtbaserad mat och hur vi ska få eleverna mer villiga att smaka den, det är ju ofta nya smaker och texturer på vegetarisk mat. Vi har också ett samarbete med vår lokala matbutik där vi varje dag hämtar frukt och grönt som de inte har kunnat sälja. Varje dag är som julafton, man vet aldrig vad man får! Men det är ett fantastiskt kul och kreativt sätt att jobba. Plus att eleverna får mycket extra gott som de annars ej fått.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Kreativiteten, eleverna och arbetskollegorna

Vad har du för utmaningar?

– Att eleverna ska tycka om och våga prova nya saker.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Jag lagar varje dag mat till elever och lärare som behöver specialkost och vi erbjuder vegetarisk mat varje dag så den lagar jag också. Sedan hjälper man till där det behövs, kanske gör någon sallad eller något extra till buffén. Under lunchen ska det diskas och fyllas på i matsalen. Sedan ska köket städas och sedan är det dags att gå hem.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

– Inom vårt yrke har vi de senaste åren fått massor med praktiska utbildningar och fått lyssna på några av Sveriges populäraste matlagare på olika föreläsningar.

Finns det något mer du vill berätta?

– För att trivas som kock ska man tycka om att arbeta med människor/barn, vara stresstålig och flexibel.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?