Katarina

Katarina Sunvén är yrkeslärare/florist på Rönnowska skolan.

Vad gör en yrkeslärare?

Man arbetar på gymnasium och utbildar elever till olika yrken såsom florist, frisör, bagare, kock, målare, lastbilsmekaniker och så vidare. Jag som floristlärare utbildar då elever på hantverksprogrammet mot floristyrket.

Varför valde du det här yrket?

Det är ju absolut det bästa av två världar att vara floristlärare. Jag jobbar ju med både floristyrket och läraryrket på en och samma gång, det är fantastiskt.

Hur har din yrkesresa sett ut?

Jag arbetade som florist i olika butiker i 18 år innan jag började arbeta på hantverksprogrammet på Rönnowska skolan. Jag fick en förfrågan vid ett tillfälle om jag kunde komma till skolan och hålla en utbildningsdag för eleverna som gick då, jag tackade ja och blev sedan “biten” av att arbeta med undervisning. Det kändes spännande och häftigt att få dela med sig av den yrkeskunskap och erfarenhet som jag skaffat mig genom åren i floristyrket och samtidigt komplettera den med en ny utbildning, i läraryrket. Efter att ha arbetat ett år på Rönnowska sökte jag till lärarhögskolan i Malmö och studerade till lärare på halvfart samtidigt som jag arbetade. Tuffa men utvecklande år var det.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

Jag har gesällbrev och mästarbrev i floristyrket samt lärarexamen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få jobba med att utbilda människor innebär att man får ta del av deras resa genom en del av deras liv och det känns väldigt fint och stort, det ska man inte underskatta. Jag tycker det är kul att jobba på ett yrkesgymnasium med alla de olika yrkesprogrammen. Många av klassrummen är ju inte traditionella klassrum utan inredda som en verkstad, bageri, ateljé eller kök, med mera, och det gör yrkesgymnasium lite unika tycker jag.

Vad har du för utmaningar?

Den största utmaningen är att vända trenden med den sjunkande sökbilden för yrkesutbildningar. Det råder brist på många hantverkare i samhället i dag och de som utbildar sig får oftas jobb efter skolan. Floristyrket är verkligen världens vackraste yrke och jag jobbar mycket med att nå ut med det budskapet. Vi samarbetar ofta med näringslivet och stadens förvaltningar och syns då och då på olika event runt omkring i Helsingborg. Det är kul och lärorikt för eleverna att få visa sin kunskap utanför klassrummet.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Ett par gånger i veckan börjar min arbetsdag hos en blomstergrossist. Där är jag innan skolan startar på morgonen och köper in blommor och växter som eleverna ska arbeta med. Dagarna varvas ofta med teori och praktiskt arbete och avslutas med analys och utvärdering. Något möte, arbetslag och lärarlag ska ofta också pareras in innan dagen är slut.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

Vill man som medarbetare driva så tycker jag att Helsingborgs stad ger möjlighet till det, det är min uppfattning.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?