Matilda

Matilda Cervin arbetar som administrativ samordnare på Gustavslundsskolan.

Vad gör en administrativ samordnare egentligen?

Ja, vad gör vi inte. Vi hjälper skolans elever, vårdnadshavare, rektorer, lärare och externa besökare med frågor och vägledning. Det finns en del arbetsuppgifter som är fasta såsom fakturahantering, HR-inriktat arbete samt elevregistrering. Förutom det ser vi till att allt flyter på i skolan och är spindeln i nätet.  En samordnare arbetar olika från skola till skola och jag är ute mycket bland eleverna. Jag har varit schemalagd på morgonomsorg, idrottspedagog, elevcafétant och mycket mer.

Varför valde du det här yrket?

När jag tog examen sökte jag efter ett utmanande yrke där jag kunde vara med och utveckla arbetsplatsen framåt. När jag såg att Gustavslundsskolan skulle starta såg jag möjligheterna att vara med på en skola från start. Jag hade inte direkt tänkt jag skulle arbeta på skola men jag är väldigt nöjd över mitt beslut, det finns inget bättre!

Hur har din yrkesresa sett ut?

Jag tog studenten 2012 och har efter det bott i Australien och Stockholm och jobbat i restaurangbranschen. 2014 började jag studerade Service Management med inriktning hälsa på Campus Helsingborg via Lunds Universitet. Efter min treåriga utbildning fick jag min första tillsvidaretjänst som samordnare på Gustavslundsskolan.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

När min tjänst kom ut sökte de en person som hade studerat service management/ekonomiutbildning på universitet eller motsvarande.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jobba för barn. De ger en otroligt mycket energi och jag blir glad över att komma till Gustavslundsskolan. Det blir ju inte heller sämre av att jag har underbara kollegor. Annars skulle jag säga variationen i det dagliga arbetet. En dag är inte den andra lik och jag kan själv styra hur min dag ska se ut.

Vad har du för utmaningar?

Att arbeta inom skola med lärare, elever och vårdnadshavare innebär att jag verkar mot en hel del människor. Dagligen får jag en fråga som jag inte har svaret på och det blir mitt jobb att ge svar på frågan. Ibland är det lättare sagt än gjort, men jag får alltid lära mig något nytt på vägen.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Just nu är jag börjar jag min morgon på morgonfritids 07.00-07.30. Därefter sätter jag mig i hjärtat med andra pedagoger och börjar dagen med att kolla status på frånvaroanmälningar. Vi ser tillsammans till att eleverna ska få en bra dag och löser lektioner där bortfall från personal finns. Därefter konterar och skickar jag iväg fakturor, kollar HR-poster, skriver nya avtal, ändrar i elevgrupper, arbetar i Skola24 och Unikum, tar emot samtal, svarar på mejl. Ibland kanske jag behöver vara lärare i hemkunskap och då är jag det och släpper mitt ”vanliga” adminjobb.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

Min roll innefattar många olika områden såsom HR, ekonomi, juridik, support, vilket också innebär att möjligheten för mig att utvecklas i Helsingborgs stad är stor. Förutom yrkeskompetenser jag fått av mitt jobb handlar det mycket om min egen drivkraft och med den kan jag förhoppningsvis ta mig dit jag vill.

Finns det något mer du vill berätta?

Du måste kunna ha många bollar i luften för att arbeta som samordnare. Det är mycket att tänka på och att göra. Du är spindeln i nätet så de flesta som har en fråga som berör skolan du arbetar på kommer komma till dig. Du ska vara stresstålig och lösningsfokuserad. Men i slutändan tror jag att du måste ha en positiv inställning och modet att våga tänka nytt.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?