Mia

Mia arbetar som idrottsplatsvaktmästare på kallbadhuset Kallis.

Hur länge har du jobbat som idrottsplatsvaktmästare ?
– På Kallis har jag varit sedan år 2013. Tidigare har jag varit planskötare på Olympia och idrottsplatsvaktmästare på ishallen. Anställd inom Fritid Helsingborg sedan 2002.

Varför valde du det här yrket?
– Det har med människor och sport att göra. Det är ett omväxlande arbete där man sällan är stillasittande. Sedan har jag ett intresse för natur, att få jobba i miljöer med gräs, vatten och is till exempel.

Vad har du för utbildning?
– Jag är utbildad och diplomerad planskötare. Jag är ismaskinist och ismakare. Nu har jag även bastukunskaper eftersom jag jobbar med det dagligen.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
– I min yrkesroll så lär man sig det mesta med jobbet men viktigast av allt är att man älskar människor och det är klart fördelaktigt om man till exempel är badmästare och har livräddningskunskaper när man jobbar på Kallis. Andra meriter är om man har maskin- och elkunskap eller kan ta hand om inköp och kassaredovisningar. Det är ett brett yrke som kräver olika egenskaper.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?
– Kontakten och mötet med människor samt att det är ett flexibelt yrke. Att ha förmånen att få ta hand om och möta helsingborgaren på dennes viktigaste tid – fritiden.

Vad har du för utmaningar?
– Det kanske man inte får säga men… det är dåligt betalt. Jag ska vara ärlig och säga att det inte är speciellt högavlönat men det är nog den enda nackdelen som finns.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Jag börjar jobbet 06:30 och sätter full fart med en rejäl städning av hela utrymmet på Kallis. Jag kollar igenom utomhusmiljön och är nere i vattnet oavsett temperatur för att kolla badtrappor och beroende på behov så rensar jag tång, klipper gräs eller saltar och sandar gångarna. Från klockan nio är det mer fokus på service och att ta emot gästerna. Då ska jag se till att de trivs och är trygga hos oss. Sedan gäller det att upprätthålla verksamheten och miljön. Under dagen gör jag även kassaredovisning, beställer varor och ser till att lokalen är i bra skick. Avslutningsvis så städar jag utrymmet igen.

Vad finns det för möjligheter att utvecklas?
– Jag utvecklas i mitt yrke och som person genom att gå på kurser, vi ska till exempel åka till badmästarnas kongress och träffa andra som är verksamma inom liknande område. Jag vill ju också utveckla kallbadhuset och på så sätt få kunskap inom flera områden. Att försöka sprida kunskapen om kallbadskulturen och alla dess goda egenskaper och få fler att upptäcka oss är en stor utmaning som jag på olika sätt jobbar med. Just nu drömmer jag om att få dit japanska varmbad så att man kan sitta ute och njuta av utsikten.

Finns det något mer du vill berätta?
–  För att trivas med mitt jobb behöver man vara öppen, spontan och arbetsglad. Framförallt behöver man tycka om människor. Helsingborgs stad är en rolig arbetsgivare för det händer så otroligt mycket. Det är egentligen bara du själv som medarbetare som sätter gränsen.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?