För dig som företagare

Den 15 januari 2019 är det dags för WorkWalk. Det kostar inget för dig som företagare eller organisation att vara med. Det som kostar är den tid ni lägger ner och den personal ni väljer att involvera inför och under WorkWalken.

Om ni vill bjuda på tilltugg eller ge besökarna en souvenir står ni också för dessa kostnader. Helsingborgs stad står för projektledning samt marknadsföring av eventet.

Så går besöken till

Besökarna är indelade i tre kategorier: åttondeklassare, niondeklassare och arbetssökande.

Varje besöksgrupp kommer att vara på WorkWalk cirka två timmar och varje besök bör ta runt 30 minuter. Tiden för WorkWalk är klockan 14:00-20:00, exklusive era egna förberedelser.

Det kommer att finnas personal samt guider med under hela studiebesöket som ansvarar för eleverna och de arbetssökande.

Besöket kommer att äga rum på ert företag och i era lokaler.

Vi behöver ditt företag för att vi ska kunna genomföra en fantastisk WorkWalk!

Anmälan till att delta som utställare under WorkWalk 15 januari

You must confirm you're not a robot.

Bekräftelse på er anmälan kommer att skickas ut via mejl till skolorna tidigast den 17 december men senast den 20 december.

Prova på-aktiviteter

För att studiebesöken ska bli så givande som möjligt vill vi ge besökarna möjligheter att prova på olika aktiviteter och arbetsmoment och på sätt visa branschens bredd. Aktiviteterna vill vi att varje företag tillsammans med sin personal kommer fram till. Arbetsgruppen för WorkWalk hjälper gärna till som bollplank. Det är bara fantasin som sätter gränser. Hör av dig till oss om du har frågor.

Vi har delat in branschen i sex kategorier: Reslycka, Hotellkänsla, Matpassion, Adrenalinbegär, Nöjesarrangör och Öga för detaljer. Dessa olika yrkesområden vill vi att alla besökare ska ha fått möta under sin WorkWalk. Mötet kan ske på olika sätt utifrån era förutsättningar och möjligheter.

Reslycka

Om du älskar att resa och upptäcka nya platser kanske resebranschen är något för dig? Här får du arbeta med människor i sann semesteranda.

Yrken:

 • Reseproducenten hittar nya destinationer åt resebyråer och resebolag.
 • Reseledaren tar hand om ett resebolags gäster under semesterresan.
 • Resebyråtjänstemannen arbetar på ett resebolag med att arrangera resor.
 • Guiden informerar om bland annat sevärdheter, områden och stadsvandringar på resmålen.

Hotellkänsla

Trivs du i hotellmiljö tillsammans med människor på resande fot? Drömmer du om att en dag bo i New York, Barcelona eller Bangkok? Då finns det flera olika yrkesroller som kanske kan passa. Här är några av dem:

Yrken:

 • Hotellreceptionister är hotellens ansikte utåt som dagligen hjälper människor från hela världen.
 • Husfruar arbetar som arbetsledare för personalen på hotell och restauranger.
 • Konferensvärdar hjälper företag och ser till att allt fungerar på bästa sätt.

Matpassion

Brinner ditt hjärta lite extra mycket för mat? Trivs du med att arbeta i team och tycker du om att möta människor? Det här är inriktningen för dig som vill kunna få jobb i hela världen, direkt efter avslutad gymnasieutbildning.

Yrken:

 • Kockar måste vara kreativa lagspelare. De arbetar ofta tillsammans och tycker om att utveckla nya smakkombinationer.
 • Bagare/konditor behöver ofta vara morgonpigg, kreativ och ha ett intresse för att baka bröd och finare bakverk
 • Servitriser arbetar i grupp och tar hand om gästerna på restaurangen för att de ska få en så bra service som möjligt. Social kompetens är A och O.

Adrenalinbegär

Är du en person som lever för äventyr och upplevelser?

Du kanske älskar adrenalinhöjande aktiviteter och att vistas ute i naturen? Att arbeta på aktivitetsföretag innebär att din arbetsplats många gånger ligger på turistorter där din uppgift är att ta med turister på olika äventyr. Men under kategorin hittar du även yrken för avslappning och återhämtning.

Yrken:

 • Fjäll/Äventyrsledare leder och planerar äventyr i naturen, till exempel klättring och mountainbiking.
 • Skidlärare bor på en skidort i världen där de arbetar med att lära ut skidåkning.
 • Naturguider känner sig lika hemma i skogen som i stan. De guidar och tar ansvar för människors säkerhet i samband med outdoor-aktiviteter.
 • Spa/ Massageterapeuter har en nära kontakt med sina klienter och arbetar med deras välbefinnande. Fokus ligger på återhämtning, avslappning och muskelbearbetning.

Nöjesarrangör

Drömmer du om att skapa världens roligaste, knäppaste eller största nöjespark? Eller har du en idé på hur man skulle kunna arrangera en helt ny sorts turistattraktion? Att paketera, arrangera och producera upplevelser i alla storlekar och format är ett yrke för den med livlig fantasi och kreativ hjärna.

Yrken:

 • Turism- och destinationsutvecklare arbetar i kreativa team för att utveckla projekt och aktiviteter som turister älskar.
 • Resekonsulter/säljare säljer spännande upplevelser och resmål och hjälper kunden att hitta vad hen söker.
 • Turistinformatörer möter hela tiden nya människor och informerar om sevärdheter, evenemang och aktiviteter.
 • Eventkoordinator är för dig som vill arbeta brett inom upplevelseindustrin, exempelvis som projektledare.

Öga för detaljer

Gillar du att hålla ordning och reda på grejer? Trivs du allra bäst bakom ett skrivbord? På ett hotell och i större organisationer behövs det folk som har ett öga för trender så väl som detaljer. Det finns en uppsjö av ”back office” jobb att välja på – beroende på vad du tycker är roligt att grotta ner dig i.

Yrken:

 • Bokningsassistenter hjälper både privatpersoner och företag att boka hotell och upplevelser. De planerar ofta hela arrangemang, så som bröllop eller konferenser.
 • Revenue manager håller koll på ett hotells priser och anpassar dem efter marknaden, så att hotellet alltid har så mycket gäster och tjänar så mycket pengar som möjligt.
 • Ekonomiavdelningen är ofta navet i en organisation, och ser till så att det är ordning och reda på ekonomin så att fakturorna blir betalda och de anställda får lön i tid.
 • Human relations, HR, arbetar med personalfrågor, och hjälper de anställda att nå sin fulla potential. De jobbar också med att rekrytera ny personal, och skapa en god företagskultur.

För att få en röd tråd genom hela WorkWalk vill vi att samtliga företag ska besvara en fråga genom de aktiviteter som görs eller den information som berättas under besöket. Frågan ska besvaras utifrån ett elevperspektiv: ”Varför ska jag välja ett praktiskt program med inriktning mot besöksnäringen?

Tips på olika aktiviteter

Tävlingar av olika slag, testa på att göra olika arbetsmoment, korta föreläsningar/frågestunder, personalen visar upp olika arbetsmoment. Det finns många olika tips att få.

Mer information kommer när ni anmält ert företag.

Extra lokaler?

Vi vill öppna upp för företag som inte har sin verksamhet inom gångavstånd för att delta i vår WorkWalk, men då behöver vi extra utrymme.

Det finns fler aktörer som kan vara intresserade av WorkWalk. Förutom branschens olika yrken vill vi också visa upp olika utbildningsvägar för att nå dit, till exempel gymnasieprogram, vuxenutbildning, yrkeshögskolor och universitet. Givetvis kan också myndigheter och organisationer vara med.

Har ni extra lokaler som vi skulle kunna använda i samband med detta, till exempelkonferensrum? Anmäl gärna detta samtidigt som ni fyller i er anmälan.