Vinnaren av fairtrade-produkter har utsetts

Tävlingen om en korg med fairtrade-produkter som pågått i maj är avgjord. Vinnaren, som hade alla rätt, heter Lovisa Nilsson. Grattis! Läs hennes och juryns motivering här.

Lovisas egen motivering till varför just hon skulle vinna var:

”Jag älskar godsaker så som choklad, nötter, naturgodis med mera. Jag försöker samtidigt få alla vi känner, vänner och hela min släkt, att skänka pengar och jobba för klimatet. Jag har bland annat egna insamlingar för olika organisationer som jobbar för antingen klimatet eller människors och djurs rättigheter. En annan sak är att jag alltid köper produkter med fairtrade-märkning eller annan klimatmärkning så ofta jag kan också fort det finns möjlighet till det.”

Juryn motiverar sitt val så här:

Förutom att Lovisa hade alla rätt på frågorna om fairtrade så gillade vi hennes motivering särskilt mycket eftersom hon ser fairtrade som en viktig del i hållbarhetsarbetet. Det är viktigt att se till helheten och engagera sig för hållbarhet i stort. Dessutom påverkar Lovisa människor i sin omgivning att bidra, så hennes engagemang ger effekt på riktigt. Stort grattis till vinsten och tack för ditt engagemang!

Här är de rätta svaren:

Vad innebär Fairtrade-märkningen?

Att odlare och anställda får bättre ekonomiska villkor, att demokrati och miljöhänsyn främjas i produktionen och att barnarbete motverkas.

Vilket år diplomerades Helsingborg som en Fairtrade City första gången?

2013

Hur många procent av kaffet som köptes in till Helsingborgs stad var fairtrade-märkt 2018?

90 procent