Mat och kost
Nästan en femtedel av våra utsläpp av växthusgaser kommer från produktion av livsmedel. För att minska de utsläppen behöver vi förändra hur vi producerar maten vi äter och våra kostvanor. Helsingborg arbetar med klimatpåverkan från livsmedel i skolprojekt och genom upphandling. Du kan bidra till att minska utsläppen genom att äta mer växtbaserat och genom att slänga mindre mat.

Foto: Helsingborgs stad
När livsmedel produceras i samhället släpps olika växthusgaser ut. Några exempel är metangas som bildas vid matsmältning hos idisslande djur, lustgas från stallgödsel och koldioxid från arbetsmaskiner eller uppvärmning av växthus. Kött är det livsmedel som påverkar klimatet mest. Den största delen av utsläppen sker under själva köttproduktionen när djuren idisslar, foder odlas och gödsel lagras, sprids eller tillverkas.
Det här vill Helsingborg:
- Helsingborgs stad vill halvera hela Helsingborgs klimatpåverkan från livsmedel till år 2035.
Det här gör Helsingborg:
- Helsingborgs stad arbetar för att minska matsvinnet på skolor och inom vården. I projektet Smartmat Hbg lyckades de kommunala skolorna i Helsingborg halvera mängden matsvinn mellan år 2017 och 2020. De bytte även ut animaliska proteinkällor mot växtbaserade proteinkällor för att minska matsedlarnas klimatpåverkan i skolorna.
- Stadens inköpsenhet arbetar för en mer hållbar upphandling av varor och tjänster.
- På NSR:s biogasanläggning blir stadens matavfall till biogas och biogödsel som återvinns till transporter och näring i jordbruket. Läs mer på NSR:s webbplats
Det här kan du göra:
- Ät mer växtbaserat, släng mindre mat, och köp inte mat som du inte behöver.
- Välj närproducerad mat som är i säsong för att bidra till att minska utsläppen från långa transporter som påverkar klimatet.
- Kontakta stadens energi-och klimatrådgivare för att få tips om klimatvänliga livsmedel.
- Skriv under Helsingborgarnas klimatavtal och fundera på hur du kan förändra dina köpvanor. Bestäm själv hur du vill göra skillnad.