Håll avstånd när du äter ute

Ditt ansvar som besökare behövs för att minska smittspridningen på serveringar under coronapandemin. Därför måste vi alla hjälpas åt att hålla avstånd när vi äter ute. Helsingborgs stads miljöinspektörer kontrollerar att serveringar har rutiner och regler mot trängsel, så att du kan ta ansvar och följa det som gäller under ditt besök.

För att hjälpa restauranger, caféer och andra serveringar som drabbas ekonomiskt av restriktionerna under pandemin, är det viktigt att du tar ditt ansvar som besökare. Det handlar om att skydda dig själv och andra från smitta när du äter ute, så att ditt favoritställe kan fortsätta att hålla öppet på ett smittsäkert sätt.

Så här tar du ditt ansvar

  • besök serveringen när du är frisk och symptomfri
  • välj en annan servering, eller ta take away om det är fullsatt
  • håll avstånd till besökare från andra sällskap
  • ät och drick sittandes vid ett bord eller en disk
  • följ avståndsmarkeringar eller andra kösystem
  • sitt max åtta personer i varje sällskap inomhus (från 1 juli)
  • flytta inte bord eller stolar utan tillåtelse från personalen
  • tvätta händerna eller använda handsprit innan och under besöket.

Staden kontrollerar rutiner mot trängsel på serveringar

De flesta serveringar har tydliga rutiner och följer regler för att undvika trängsel och smittspridning mellan sina besökare. Det gäller att skapa utrymme för att du ska kunna hålla avstånd till andra, till exempel genom om att ta bort bord och stolar, begränsa antalet besökare, eller markera ut avstånd.

Helsingborgs stads miljöinspektörer kontrollerar att serveringarna gör vad som krävs enligt lagen om (2020:526) om smittskyddsåtgärder på serveringsställen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Lagen gäller alla näringsverksamheter som serverar mat och dryck till allmänheten och har sittplatser på serveringen. Det är till exempel restauranger, barer, pubar, caféer, nattklubbar och glasskiosker med sittplatser. I nuläget gäller den tillfälliga lagen till 30 september 2021.

Anmäl trängsel och bristande rutiner

Upplever du att det är trängsel på en servering för att reglerna inte följs eller rutiner saknas? Gör verksamheten inte tillräckligt för att du och andra besökare ska kunna hålla avstånd till varandra? I så fall kan du göra en anmälan till Helsingborg kontaktcenter där du beskriver vad du upplevt. Din anmälan skickas sedan vidare till miljöförvaltningen där den blir underlag för att planera tillsynen av smittskyddsåtgärder på serveringar.

  • Kom ihåg att din anmälan blir en allmän handling som kan begäras ut i efterhand. Om du vill vara anonym är det viktigt att du säger det till kommunvägledaren och lämnar dina uppgifter muntligt över telefon.

Det här kontrollerar inte kommunen

Som invånare måste du ta ansvar och hålla avstånd även när du handlar i butiker, besöker fritids- och kulturanläggningar, rör dig på allmänna platser och åker kollektivt. Den enda skillnaden är att då gäller andra lagar och regler om hur verksamheter ska undvika trängsel. Helsingborgs stad har inte heller ansvaret för att kontrollera trängsel i några andra verksamheter än serveringar.

Länsstyrelsen är den myndighet som ger råd och kontrollerar hur olika handelsplatser, kultur- och fritidsverksamheter, kollektivtrafikbolag och verksamheter som anordnar evenemang eller har lokaler för privata sammankomster gör begränsningar utifrån den tillfälliga covid-19-lagen. Olika verksamheter ska göra olika åtgärder för att förebygga smittspridning när du besöker eller rör dig i/på:

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?