26 sep
Författarsamtal: Khaled Alesmael

26 september 2021, 14:00 - 15:00

Helsingborgs Stadsbibliotek

Välkomna till ett författarsamtal med Khaled Alesmael, syrisk-svensk författare och journalist. Alesmael debuterade 2018 med boken Selamlik. Romanen beskriver det heta men dolda gaylivet i Syrien, flykten därifrån och ett utsatt liv som flykting och homosexuell i Sverige.
Med novellen En tygväska med Damaskustryck vann Alesmael 2020 Sveriges radios novellpris. Nu är Alesmael aktuell med En port till havet: brev från arabiska bögar. Född och uppvuxen i Syrien, med en turkisk mor och syrisk far, har Khaled Alesmael även arbetat som journalist i Mellanöstern, Nordafrika och Europa samt vunnit ett flertal priser.
Leopard förlag skriver om boken En port till havet: ”Det börjar med ett kuvert på hallgolvet: ett brev på arabiska i blått bläck mot vitt papper. År 2016 blir författaren och journalisten Khaled Alesmael kontaktad anonymt av en kursdeltagare från samma sfi i Göteborg där han själv går. Brevskrivaren, en ”Damaskusbög” som han själv kallar sig, vill dela med sig av sin historia. För Alesmael leder det hemliga brevet till beslutet att sammanställa delar ur ett journalistiskt projekt som löpt under ett tiotal år. Resultatet blir nio livsberättelser dokumenterade i varierande form som brev och intervjuer – ett slags arkiv av röster där skärningspunkten utgörs av minnet och dess vindlande processer. De flesta av dessa öden färgas av krig och flykt på ett eller annat sätt. Ändå är En port till havet en bok präglad av värme och av den akuta viljan att komma till tals. Här förenas berättelser om drömmar, åtrå och våld i önskan om en trygg plats – för att vi aldrig får glömma att den fria kärleken har ett pris.”
OBS! Enbart livestream på Helsingborgs biblioteks facebooksida,klicka här för att komma dit.

Endast digitalt