10 mar
Gengångare

10 mars 2022, 19:00 - 19:00

Stadsteatern salong Lillan

Book tickets now

Året är 2022 och det spökar i de gamla dammiga kulisserna på Lillan. Det sägs att Ibsens odödliga klassiker Gengångare har spelats här på samma sätt och utan avbrott sedan världspremiären i Helsingborg 1883. Varje kväll upprepas replikerna om och om igen, varje gest är densamma. Så kommer det att vara tills jorden går under, om inte…

Nu har du chansen att se en helt ny version av pjäsen som blev en skandal när det begav sig. För Henrik Ibsen bröt helt ny mark med sin Gengångare och Helsingborgs teater var den enda teater som vågade sätta upp den. Efter premiären vallfärdade folk hit för att uppleva det skandalösa skådespelet som chockade publiken med sina tabubelagda teman.

Vintern 2022 låter vi den respektabla familjen Alving göra upp med minnena som hemsöker dem efter faderns död. Gengångare är en berättelse om det förflutna som förföljer oss. Om könssjukdomar, incest och kvinnors frigörelse i ett samhälle som styrs av manliga normer. Och om hur historien upprepar vare sig vi vill det eller inte.Men frågan är vad som gör en klassiker aktuell så här lång tid efteråt. Vad rör upp våra känslor idag när inte ens nyheter om jordens undergång ger oss mer än lite klimatångest?

Gengångare regisseras av Helle Rossing som stod bakom splattersuccén Macbeth – making a murderer på Lillan 2019.

I rollerna: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Per Graffman, Elin NorinAv: Hanna Nygren och Helle Rossing fritt efter Henrik IbsenRegissör: Helle RossingDramatiker: Hanna NygrenScenograf och kostymdesigner: Siri Areyuna WilhelmssonLjusdesign: Sofie GynningLjuddesign: Jonatan EklundMaskdesign: Julia Westerlund

Föreställningens längd: Ca 2 h 30 min inkl pausRekommenderad ålder: Från 15 år
Spelplats: Lillan

Läs våra köpvillkor här Helsingborg Arena & Scen – (ebiljett.nu)

Lillan har ett begränsat antal rullstolsplatser på rad 1. Vänligen kontakta biljettkassan för bokning genom att mejla ombud@helsingborg.se eller ring 042-10 68 10.