6 nov
HSO – Ett universum på 60 minuter

6 november 2021, 15:00 - 17:00

Konserthuset Stora Salen

Book tickets now

Colin Rileys andra sats ur HSO:s beställnings-verk speglar första knutpunkten på resan, nämligen belgiska huvudstaden Bryssel. i intervjun med Riley (sidan 9) valde han att göra en tågresa mellan London och Helsingborg för att bättre uppleva förflyttningen på ett medvetet sätt. Det gav tid till eftertanke och till mängder av syn-, hörsel- och luktintryck. Vad händer när vi drar ner tempot, när vi slutar tänka på effektivitet och börjar prioritera andra värden? Det är frågor vi fått tampas med ofrivilligt under pandemin, men också ett område som är tätt sammankopplat med att uppleva musik. Att lyssna tar ofta tid – och ju mer tid man ger musiken, desto starkare intryck kan den få möjlighet att ge oss.

Apropå tid, är det nog inte många som förknippar en enkel kvart med en (hel) cellokonsert. Men Arthur Honegger bevisar att antal minuter av komponerad musik kan innehålla så mycket, att det inte ”behövs” mer för att nå fram. Ibland kan ett par minuter rymma ett helt universum av känslor och intryck. Vi är extra glada över att få presentera orkesterns egen solocellist Gustav Ölmedal som konsertens absoluta centralgestalt.

Robert Schumanns vårsymfoni är hans första symfoni, men är faktiskt även det första orkester-verket han skrev helt färdigt och lät publicera. Han och Clara Wieck hade nyligen gift sig och hon spelade en stor roll i hans ambition att ta steget från sin specialitet piano och sång, till det symfoniska formatet. Att det handlar om en tidig komposition kan märkas på orkestreringen men rakt inte på något annat plan – tematiken är ljus, glädjerik och fylld av framåtanda och driv. Av mörkret som senare skulle ha en framträdande roll i hans liv märks intet.

Colin Riley: Earth Voices, sats II
Arthur Honegger: Cellokonsert
Robert Schumann: Symfoni nr 1

Helsingborgs Symfoniorkester
Solist: Gustav Ölmedal, cello

Dirigent: Petr Popelka
Rullstolsplats bokas på tel: 042-104280

Hjärtligt välkomna!