25 nov
HSO – Fantastisk fantasi

25 november 2021, 19:00 - 21:00

Konserthuset Stora Salen

Book tickets now

Knölsvanar! Eldfåglar! Påfåglar! Med unga, finska dirigenten Emilia Hoving gör HSO ett program helt inspirerat av bevingade varelser. För vad betyder ”äkthet”, och vad är äkta och artificiellt när konsten imiterar naturen?

I Einojuhani Rautavaaras Cantus Arcticus för fåglar och orkester hör vi riktiga svanar och lärkor som solister, inspelade av tonsättaren själv i finska Limingovikens höstliga våtmarker. Zoltán Kodálys Påfågelvariationer bygger på en över tusen år gammal folkmelodi från Ungern som tolkas genom tonsättarens raster av västerländsk konstmusik. Vad händer då med det ”äkta”? Finns det kvar – och fanns det ens från början?

Igor Stravinskij tog avstamp i rysk och slavisk myt när han skrev sin balett Eldfågeln, uruppförd i Paris 1910. Ett verk som blev startskottet för samarbetet med Sergej Diaghilevs baletttrupp Ballets Russes, och medverkade till att en Ryssland-hype av exotiserande sagoslag exploderade i den franska kulturvärlden. Handlar baletter som Eldfågeln om ett ”äkta” Ryssland eller en fantasi? Modelegenden Coco Chanel lär mycket riktigt ha påpekat att det lutade åt det sista.

Zoltán Kodály: Påfågelvariationer
Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus
Igor Stravinskij: Eldfågeln (version 1919)

Helsingborgs Symfoniorkester
Dirigent: Emelia Hoving

Rullstolsplats bokas på tel: 042-104280

Hjärtligt välkomna!