14 apr
HSO – Lovsång till mänskligheten

14 april 2022, 19:00 - 21:00

Konserthuset Stora Salen

Book tickets now

Biljetter till konserten släpps längre fram. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att få senaste information.

En andrasymfoni som varken är den ”andra” i ordningen eller ens är en riktig symfoni? Den exakta kronologin eller kategoriseringen i Mendelssohns symfonier har lyckats förvirra många genom historien, men det spelar mindre roll när man har att göra med så hörvärd musik. Snarare än att vara en traditionell symfoni påminner verket mer om en storslagen kantat, som inleds med en sinfonia i tre instrumentala satser.

Lobgesang betyder lovsång – i detta fall till mänsklighetens uppfinningsrikedom och 400-årsjubileet av Gutenbergs tryckpress 1840, arton år efter Beethovens körsymfoni, nr 9. Idag spelas verket tämligen sällan i förhållande till Mendelssohns andra symfoniska verk, vilket är synd med tanke på verkets ymniga melodiska innehåll, dess innerliga men härliga energi och maffiga anslag. HSO:s hedersdirigent och före detta chefsdirigent Andrew Manze känner verkets alla detaljer, då han spelade in verket med den nordtyska radioorkestern NDR för ett par år sedan. Vi har i Helsingborg att se fram emot en fantastisk upplevelse med full symfoniorkester, tre solister och kör.

Två verk av Ralph Vaughan Williams öppnar kvällens konsert: en inledande serenad och ett av Vaughan Williams kanske vackraste körverk, som skickar nostalgiska bakåtblickar till såväl Brahms som Wagner.

Vaughan Williams: Serenade to Music
Vaughan Williams: Towards the Unknown region
Felix Mendelssohn: Symfoni nr 2 ”Lobgesang”

Solister: Elin Skorup, sopran, Anna Zander, mezzosopran, Mikael Stenbaek, tenor
Helsingborgs KonserthuskörHelsingborgs Symfoniorkester
Dirigent: Andrew Manze

Rullstolsplats bokas på tel: 042-104280

Hjärtligt välkomna!