14 maj
HSO – Säsongsfinal!

14 maj 2022, 15:00 - 17:00

Konserthuset Stora Salen

Book tickets now

Biljetter till konserten släpps längre fram. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att få senaste information.

Till spelårets konsertfinal låter vi fantastisk musik på temat utanförskap fylla salongen i ett specialprogram kurerat för HSO av pianisten Francisca Skoogh.

Renässansen har bara börjat för kultkompositören Julius Eastman – som levde sitt liv som svart, gay och stolt men skulle dö utfattig, hemlös och bortglömd. Med sina politiskt provokativa titlar har hans minimalistiska musik från sent 1970- och tidigt 1980-tal varit ett begrepp på alternativscenerna. Men trots att han som sångare uppträdde med den tidens största klassiska namn har hans musik sällan – om någonsin – spelats i ett svenskt konserthus.

Här parar Skoogh ihop Eastman med Tjajkovskij, en annan tonsättare som livet igenom levde både inom normen och utanför den. Och så spelar vi för första gången alla fem satser av “Earth Voices”, vårt beställningsverk av tonsättaren Colin Riley som ramat in den här säsongen.

Och kanske, kanske har det nu blivit dags att sticka hål på den konstmusikbubbla vi själva varit med och skapat under så lång tid. Att öppna dörrarna för en annan möjlig värld, därute. Som står där och väntar, som en skattkista som flödar över.

Julius Eastman: Evil Nigger
Colin Riley: Earth Voices I-V
Pjotr Tjajkovskij: Pianokonsert nr 1

Helsingborgs Symfoniorkester
Solist: Francisca Skoogh, piano
Dirigent: Fredrik Burstedt

Rullstolsplats bokas på tel: 042-104280

Hjärtligt välkomna!