Regler för fritidsplats – arbetssökande, permitterad, föräldraledig, sjukskriven, semester

Om du blir arbetslös och söker jobb eller blir helt permitterad har ditt barn rätt att ha kvar sin plats på fritids i 1 månad. Om du tar föräldraledigt får ditt äldre barn behålla sin fritidsplats och tid i 2 månader efter att det nya barnet fötts. Om du är sjukskriven får barnet behålla sin plats och sitt schema. Om du har semester ska ditt barn vara ledigt från fritids.

Arbetssökande

Om du blir arbetslös och söker jobb har ditt barn rätt att ha kvar sin plats på fritids i 1 månad, men du måste säga upp platsen.  Läs mer på sidan Säg upp din fritidsplats.

Permitterad

Om du blir deltidspermitterad får ditt barn gå på fritids de dagar som du arbetar. Om du blir helt permitterad har ditt barn rätt att ha kvar sin plats på fritids i 1 månad, men du måste säga upp platsen. Läs mer på sidan Säg upp din fritidsplats. När du får återgå till ditt arbete, och har behov av en fritidsplats, kan du göra en ny ansökan. Läs mer på sidan Ansök om fritidsplats.

Föräldraledig

Om du får ett till barn och tar föräldraledigt, får ditt äldre barn som går på fritids behålla sin plats och sitt tidigare schema i 2 månader efter att det nya barnet har fötts. Sedan avslutar skol- och fritidsförvaltningen automatiskt fritidsplatsen. Du kan säga upp din plats tidigare om du inte har behov av den i 2 månader. Läs mer på sidan Säg upp din fritidsplats.

Om du kommer att arbeta eller studera under din föräldraledighet, ska du fylla i blanketten Ansökan om förändrad vistelsetid vid föräldraledighet och lämna in till skolan.

Skriv ut blanketten på sidan E-tjänster och blanketter.

Båda föräldrarna ska också lämna in intyg på sin sysselsättning till skolan. Ni ska lämna in era intyg till skolan innan schemat kan ändras. Barnets tider kommer att bli utifrån föräldrarnas arbets- eller studietider.

Om du kommer att arbeta ska du lämna in ett intyg från din arbetsgivare där det framgår hur mycket du arbetar och under vilken period. Om du är egenföretagare ska du lämna in ett registreringsbevis från Bolagsverket.

Om du ska studera, ska studierna vara CSN-berättigade eller SFI, svenska för invandrare. Du ska lämna in ett antagningsbesked där det framgår omfattning och tidsperiod samt ett schema för studierna. Du kan även behöva komplettera med ett nytt intyg under studierna där det framgår att studier fullföljs för att ditt barn ska fortsätta få gå på fritids.

Tänk på att om du studerar eller arbetar heltid, på dagtid, så har du inte rätt till föräldrapenning. Vi samkör vid behov med Försäkringskassan. Föräldrapenning är pengar du får för att kunna vara hemma med ditt barn i stället för att arbeta, söka arbete eller studera.

Sjukskriven

Om du blir sjukskriven får ditt barn behålla sin plats och sitt schema på fritids. Skolan har rätt att begära in ett sjukintyg.

Semester

Om någon av föräldrarna har semester ska barnet vara ledigt från fritids under den tiden.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.