Vanliga frågor och svar om mat

Vad dricker barnen och eleverna till maten?
– Lättmjölk, havredryck eller vatten. Två till tre glas mjölk á 2 dl ger hela dagsbehovet av kalcium hos skolbarn från 6 års ålder. Då räknas också den mjölk som ingår i matlagningen.

Serverar ni nötter eller skaldjur?
– På grund av allergirisken serverar vi aldrig jordnötter, nötter, mandel, eller skaldjur.

Serverar ni ekologisk mat?
– Ja, 50% av all vår mat är ekologisk. 100% av allt kött är KRAV-märkt.

Var kan jag se vad det blir för mat i skolan?
– Du kan se vad det blir för mat i appen Skolmaten. Du kan också hämta in matsedeln i din digitala kalender från Helsingborgs stads webbsida med öppna data.

Kan min son äta vegetariskt i skolan ibland även om han inte är vegetarian?
– Ja, varje dag serveras ett vegetariskt alternativ och vi uppmuntrar alla äta mer vegetariskt – både för hälsans och miljöns skull.

Till alla måltider serverar vi en stor grönsaksbuffé efter säsong.

Kan jag få prova maten?
– Du är alltid välkommen att provsmaka maten. Prata med förskolechefen eller rektorn när du vill komma på besök.

White guide junior – vad är det och varför finns det?
– White guide junior är en rankning för att belöna de bästa köken inom offentlig gastronomi. De vill höja kvaliteten på offentlig gastronomi och lyfta fram de bästa i Sverige. Läs mer om köket på Hamiltons förskola, som är med i White guide junior.

Hur mycket mat slängs i Helsingborgs skolor?
– 2017 slängdes närmare 241 ton mat som hade kunnat ätas. Merparten är tallrikssvinn, alltså det som tagits upp på tallriken men inte ätits upp. Vi arbetar för att halvera det totala svinnet till 2019 då vi ska nå 120 ton istället – följ gärna det arbetet på Instagram @smartmathbg och på projektets sida på intranätet.