Är du mellan 25 och 56 år, arbetslös och saknar utbildning från grundskolan eller gymnasiet?

Studiestartsstödet är ett nytt studiestöd som ska ge fler personer möjlighet att utbilda sig för att komma ut på arbetsmarknaden. Det är till för att du som är arbetslös ska kunna börja studera för att i förlängningen få ett jobb.

Tanken med det nya stödet är att det ska fungera som en startmotor för att komma igång med studier på Komvux eller Folkhögskola och få en yrkesutbildning eller gymnasiekompetens.

Vem kan få studiestartsstöd?

Du som:

  • är mellan 25-56 år,
  • är arbetslös,
  • har kort tidigare utbildning (kontakta studievägledare i din hemkommun för att få mer information),
  • har ett stort behov av utbildning för att kunna få ett arbete,
  • inte har haft studiestöd under de senaste tre åren.

Kommunen gör alltid en individuell prövning av om du tillhör målgruppen för studiestartsstödet utifrån din ålder, tidigare utbildning och behov av utbildning.

Hur mycket kan du få i studiestartsstöd?

Med studiestartsstödet kan du läsa på grundskole- eller gymnasienivå med ett bidrag på cirka 8900 kronor per fyra veckor.

Du kan få stödet under maximalt 50 veckor för heltidsstudier. Du kan även studera i långsammare takt, 50 procent i 100 veckor eller 75 procent i 67 veckor.

Hur ansöker du om studiestartsstöd?

Du kan ansöka om studiestartsstödet först när du blivit antagen till en utbildning. Du behöver veta vilket datum din utbildning startar och när den slutar.

När du blivit antaget tar du kontakt med studievägledare på den skolan där du ska börja studera. Kontaktuppgifter hittar du i ditt antagningsbrev.

Ska du studera i annan kommun än Helsingborg kan du söka om studiestartsstöd hos studievägledare på Gasverksgatan 2 (karta). Du hittar kontaktuppgifter här.

Frågor om studiestartsstöd

Här kan du läsa mer om studiestartsstödet.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?