Sfi och SvA grund på Folkuniversitetet

Var vill du läsa svenska för invandrare? I Helsingborg är det du som väljer. Du kan välja mellan olika skolor som Helsingborgs stad har godkänt. Du kan studera så många timmar per vecka som passar dig och kombinera dina studier med arbete, praktik eller andra utbildningar. Välkommen till Folkuniversitetet!

Folkuniversitetet har 75 års erfarenhet inom utbildning för vuxna! Genom vår koppling till universitetet ser vi det som självklart att vi har en vetenskaplig grund i vår pedagogik och att dina studier hos oss leder dig vidare till fortsatt utbildning eller mot ett arbete.

Pedagogiskt upplägg

Många arbetsmöjligheter finns idag inom servicebranschen och vi kopplar vår undervisning till denna stora bransch, där det till exempel finns jobb inom handel, hotell och turism och vård. Vi använder material från branschen, går på studiebesök och tar till vara på din eventuella praktikplats för att träna ditt språk och för att du ska få mer information om hur det kan vara att arbeta inom ett serviceyrke.

Vi riktar aktivt vår undervisning mot högre/vidare studier genom att eleverna får kunskap om det svenska utbildningssystemet. Du får material som berör till exempel universitetsliv, CSN och skildringar av hur det är att studera i Sverige. Tanken är att även elever som inte har en plan att studera på exempelvis universitetet ska få information om högre studier som gör att hen kan göra ett aktivt val och känna till vilka alternativ som finns.

Många av Folkuniversitetets elever vill läsa vidare och våra kurser ska ge dig de verktyg som behövs för att få bra resultat. Vi har många elever som har en hög utbildning från hemlandet och vi hjälper dig att förbereda dig inför högskolestudier eller andra viktiga kurser som leder till ett jobb.

Folkuniversitetet har ett flexibelt system med grupper både på för- och eftermiddagar samt på kvällstid. Det är viktigt att du går i en grupp där alla är på ungefär samma nivå som du så att du kan utveckla språket i den takt som passar dig. Det går bra att kombinera sfi med dina andra aktiviteter. Om du behöver ändra ditt schema hjälper vi dig så att du kan gå i skolan de dagar och tider som passar dig. Vi ger dig extra stöd via vår lärplattform.

Nybörjare på B och C börjar alltid med gemensamma introduktionsveckor, 2-4 veckor. Deltagarna får här lära sig grunderna i språket samt får även uttalsträning redan från början. Efter introduktionen får man en plats i en av våra B eller C-grupper.

Gruppstorlekarna varierar från 12 deltagare upp till cirka 22 deltagare. Lektionerna är varierade med gemensamma genomgångar, eget arbete och individuell handledning.

De här kurserna kan du studera

Studieväg 2

Kurs B – nybörjarkurs
Kurs C – fortsättningskurs
Kurs D – fortsättningskurs

Studieväg 3

Kurs C – nybörjarkurs
Kurs D – fortsättningskurs

SvA grund

Svenska som andraspråk på grundläggande nivå, delkurs 1-4

Studietider sfi dagtid

Måndag till fredag kl. 09.00-12.00 eller kl. 13:00-16:00

Studietider sfi kvällstid

Måndag till torsdag kl 17.00-20.00

Studietider SvA grund

Schemat är helt flexibelt beroende på delkurs och ditt behov. Dagtid.

Distansstudier

Du kan läsa kurs SFI D och SvA grund på distans med en träff i veckan på skolan där du träffar din lärare.

Flexundervisning

För dig som behöver ett flexibelt schema som går att kombinera med studier, arbete, praktik eller annan aktivitet, som gör att du inte kan komma samma tider varje dag. Du kan kombinera dagtid och kvällstid med stöd av vår lärplattform. Du bestämmer studietakten.

Kursstart

Kursstart varannan vecka.

Kontakt

För mer information besök folkuniversitetet.se eller Facebooksidan.

Andreas Olsson

Rektor
Telefon: 042-38 56 01
E-post: andreas.olsson@folkuniversitetet.se

Viktoria Vargefjord

Koordinator
Telefon: 042-38 56 09
E-post: viktoria.vargefjord@folkuniversitetet.se

Adress

Folkuniversitetet, Gasverksgatan 15, våning 3.

Studiebesök

Om du vill ha mer information eller komma och besöka oss innan du gör ditt val av skola är du varmt välkommen att kontakta oss. Vill du boka en tid eller fråga något så ring oss på telefon 042-38 56 09. Du kan även e-posta: viktoria.varjefjord@folkuniversitetet.se