Sfi och Sva Grund på Komvux Helsingborg

Var vill du läsa utbildning i svenska för invandrare eller Sva grund? I Helsingborg är det du som väljer. Du kan välja mellan olika skolor som Helsingborgs stad har godkänt. Du kan studera så många timmar per vecka som passar dig och kombinera dina studier med arbete, praktik eller andra utbildningar.

Hos oss på Komvux Helsingborg kan du studera SFI och SvA grund i nya fräscha lokaler centralt i Helsingborg.

Du har även möjlighet att studera SFI eller SvA grund i kombination med andra ämnen på grundläggande eller gymnasial nivå, till exempel engelska, matematik eller samhällskunskap. På så sätt lär du dig ytterligare ämnen samtidigt som din svenska förbättras. Hos oss kan du även efter SvA grund studera till barnskötare på Barn- och fritidsprogrammet.

Vi jobbar med en lärplattform som heter Itslearning. Genom den kan du kommunicera med din lärare och studera extra hemifrån. Vi har även bärbara datorer till våra elever på lektionerna i skolan.

På Sfi har vi modersmålsstödjare i arabiska och vietnamesiska. I samma hus som Komvux Helsingborg finns också möjlighet till extra stöd och hjälp med svenskan via Studiehandledningen och Skriv- och lästeamet. Efter lektionstid har vi vissa dagar språkcafé där du kan dricka kaffe och prata svenska med svenskar.

Det finns mer information om oss på vår sida på Facebook.

Pedagogiskt upplägg

Nästan alla våra lärare är legitimerade och behöriga i svenska som andraspråk. De får kontinuerlig fortbildning och jobbar hela tiden för att tydliggöra kursmålen och kunskapskraven för alla elever.

Våra lärare har både riktiga lektioner och ger individuellt stöd. Renodlade och sammanhållna studievägar på Sfi är en självklarhet för oss.

På studieväg 2 har vi infärgning mot yrkesområdena förskola, fritidsverksamhet, lärarassistent och äldre- och handikappomsorg. Det betyder att vi undervisar i svenska men lägger in en del yrkessvenska mot dessa delar. Vi samarbetar även med barn- och fritidsprogrammet som vi också har på Komvux Helsingborg.

På studieväg 3 och SvA grund har vi infärgning mot fortsatta akademiska studier och sådan yrkesutövning som kräver högre utbildning.

De här kurserna kan du studera

Sfi, studieväg 2

kurs B – nybörjarkurs
kurs C – fortsättningskurs
kurs D – fortsättningskurs

Sfi, studieväg 3

kurs C – nybörjarkurs
kurs D – fortsättningskurs

Sva Grund

Svenska som andraspråk på grundläggande nivå, delkurs 1-4.

Studietider dagtid

Du kan studera Sfi på förmiddagar klockan 08:30 till 11:45 eller på eftermiddagar klockan 12:30 till 16:00 på måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar samt klockan 12:00-14:00 på onsdagar.

Du kan studera SvA grund på heltid på måndagar, onsdagar och torsdagar klockan 08:30-14:15 samt deltid (individuellt upplägg) på tisdagar och fredagar klockan 08:30-12:00.

Kvällsundervisning

Måndagskvällar klockan 17:00 till 20:00.

Flexundervisning

För dig som arbetar, praktiserar eller studerar något mer än Sfi har vi Öppen klass. Till Öppen klass kommer du när det passar dig och får undervisning av en lärare. När du inte kan komma till skolan studerar du via lärplattformen Itslearning. I Öppen klass väljer du studietakt själv, så du som vill studera intensivt kan göra det.

Kursstarter

Vi har antagning varannan vecka.

Kontakt

Jeanette Esbjörnsson

042-10 46 54
komvuxhelsingborg@helsingborg.se

Adress

Komvux Helsingborg
Rönnowsgatan 10E (karta)
Helsingborg

Studiebesök

Du är alltid välkommen att besöka oss. Det är bara att titta in. Om du vill prata med en sfi-lärare är det bra att komma en onsdag mellan klockan 13:00 och 14:00. Läraren visar dig skolan, berättar om undervisningen och svarar på dina frågor. Välkommen!