Bagare – konditor

Som bagare eller konditor arbetar du med allt från matbröd till tårtor och andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för smak, färg och form är viktigt. Bagaren är specialiserad främst på matbröd och vetebröd medan konditorn främst bakar tårtor, finare bakverk och gör fina dekorationer.

Du får lära dig baka matbröd och kaffebröd, arbeta med kavlade degar och tillverka konditorivaror som bitar, bakelser och tårtor. Som konditor är det viktigt att ha en kreativ förmåga, att utforma och dekorera bakverk kräver blick för färg och form.

Arbetet som bagare och konditor sker tidvis under högt tempo, därför är det viktigt att du är stresstålig. Yrket innebär också en del tunga lyft och obekväma arbetstider. Möjligheten till arbete efter utbildningen är stor, det råder brist på både bagare och konditorer.

I sista kursen väljer du om du vill inrikta dig mot bagare eller konditor. Studierna är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.

Kursstart Sista ansökningsdag Informationsmöte
8 november 2021 26 september 2021 28 september 2021 kl. 15:00
Inriktning Poäng
Livsmedels- och näringskunskap 100 p
Hygien 100 p
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 p
Service och bemötande 1 100 p
Bageri 1 100 p
Bageri 2 200 p
Bageri 3 100 p
Konditori 1 100 p
Konditori 2 200 p
Konditori 3 100 p
Choklad och konfektyr 100 p
Bageri 4 eller Konditori 4 100 p
Kompetenskartläggning 50 p
Digital kompetens 50 p
Totalt 1500 p

Utbildningens längd

Utbildningen är på sammanlagt 60 veckor och inkluderar minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på ett företag. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte. Plats: aulan på Rönnowska skolan, adress Bredgatan 22, ingång I.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via vuxenutbildningens webbansökan. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg. Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare.

Fritt sök

Fritt sök - alla som bor i Familjen Helsingborg kan söka utbildning som är märkt med denna symbol.

Alla som bor i någon av de nordvästskånska kommunerna kan söka (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga).

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?