Bagare – konditor

Bagare – konditor

Som bagare eller konditor arbetar du med att baka allt från matbröd till tårtor och andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för smak, färg och form är viktig.

Bagaren är specialiserad främst på matbröd och vetebröd medan konditorn främst bakar tårtor, finare bakverk och dekorerar bakverk. Möjligheten till arbete efter utbildningen är stor, det råder brist på både bagare och konditorer.

Du får lära dig baka matbröd och kaffebröd, arbeta med kavlade degar och att tillverka konditorivaror som bitar, bakelser och tårtor. Som konditor är det viktigt att ha en kreativ förmåga, att utforma och dekorera bakverk kräver blick för färg och form.

Arbetet som bagare och konditor sker tidvis under högt tempo, därför är det viktigt att du är stresstålig. Yrket innebär också en del tunga lyft och obekväma arbetstider.

Som vuxenstudrande är minst 15% av din utbildning arbetsplatsförlagd (APL). Övrig tid kommer du att vara på Rönnowska skolan för att läsa de teoretiska delarna av utbildningen, lära dig grunderna samt göra alla teoretiska och praktiska prov.

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du får själv bekosta kurslitteratur och skaffa dig godkända arbetsskor. Du behöver ett godkänt hälsointyg för att få arbeta med livsmedel och kommer därför få göra en hälsoundersökning innan få kan få påbörja det praktiska arbetet.

KursstartSista ansökningsdagInformationsmöteLängd
7 september 20209 augusti 202011 augusti 2020 kl. 15:0060 veckor
InriktningPoäng
Livsmedels och näringskunskap 1100 p
Hygienkunskap100 p
Branschkunskap inom
restaurang och livsmedel
100 p
Service och bemötande100 p
Bageri 1100 p
Bageri 2200 p
Bageri 3100 p
Konditori 1100 p
Konditori 2200 p
Konditori 3100 p
Choklad och konfektyr100 p
Bageri 4 eller Konditori 4100 p
Totalt1400 p
Digital kompetens50 p
Yrkessvenska50 p

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande. Bifoga kopior på dina betyg när du ansöker.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte. Detta äger rum i aulan på Rönnowska skolan, ingång I.

Arbetsförlagt lärande (APL)

15% av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). Då följer du en handledares arbetstider. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker på webben. Du behöver fylla i en enkät som ligger i webbansökan.
Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.

Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare. Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun. I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg