Bilskadereparatör – karosseri

Bilskadereparatör – karosseri

En bilskadereparatör återställer formen och strukturen på skadade bilar. I arbetet används olika typer av specialverktyg och databaser. Ingen skada är den andre lik, men återkommande arbetsmoment handlar om att rikta, mäta, bearbeta och byta ut bilens olika delar.

Yrket som bilskadereparatör är ett hantverk som kräver god känsla för form och förmåga att hantera många sorters olika material. Yrket är mångsidigt eftersom ingen skada är den andra lik och därför kräver nya lösningar.

Som vuxenlärling gör du större delen av din utbildning på ett företag (APL). Övrig tid kommer du vara på Rönnowska skolan för att läsa de teoretiska delarna av utbildningen, lära dig grunder samt göra alla teoretiska och praktiska prov.

Utbildningen är inte lämplig för dig som har astma eller annan lungsjukdom. Om du har eller har haft någon lungåkomma kan ditt tillstånd förvärras. Din lungkapacitet kommer att kontrolleras både under utbildningen och senare i arbetslivet. Om dina värden inte uppfyller kraven får du inte något tjänstbarhetsintyg utfärdat av läkare efter avslutad utbildning.

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.

KursstartSista ansökningsdagInformationsmöteLängd
2 november 202020 september 202021 september kl. 15:0052 veckor
Inriktning lastbilPoäng
Fordonsteknik introduktion200 p
Ritningsteknik introduktion200 p
Karosserikonstruktioner
och inredning
200 p
Skadebesiktning
och produktionsflöde
100 p
Skarvnings- och
sammanfogningsteknik
300 p
Riktbänkssystem200 p
Totalt1200 p
Digital kompetens50 p
Yrkessvenska50 p

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande samt körkort klass *B**. Bifoga kopior på dina betyg när du ansöker.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte. Detta äger rum i café Engine på Rönnowska skolan, Cindersgatan 19.

Arbetsförlagt lärande (APL)

70% av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). Då följer du en handledares arbetstider. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker på webben. Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.

Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare. Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun. I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg