Bilskadereparatör/bilrekonditionerare

Bilskadereparatör är ett yrke för dig som vill att krock- och plåtskadade fordon ska se  nytillverkade ut efter reparationen. Som bilskadereparatör jobbar du med krock- eller rostskadade fordon och det handlar om att mäta, rikta, svetsa, återställa och byta detaljer.

Yrket är mångsidigt eftersom ingen skada är den andra lik och därför kräver nya lösningar. Att reparera karossdetaljer kräver mycket form- och fingertoppskänsla.

Om du är teknikintresserad, gillar problemlösning och vill ha ett stimulerande framtidsyrke är motorbranschen något för dig. Hos oss kan du välja mellan flera av motorbranschens yrken.

Under utbildningen kommer du få möjlighet att byta ut några av kurserna för att inrikta dig mot yrket bilrekonditionerare istället.

Bilrekonditionerare

Som bilrekonditionerare tvättar och polerar du olika fordon och ställer i ordning dem inför försäljning. Andra arbetsuppgifter är grovrengöring av fordonets inredning och mattor, enklare service och reparationer. Exempel på reparationer kan vara att åtgärda mindre karosskador, framför allt lackskador, vilket blir kostnadseffektivt för både kund och försäkringsbolag. Rekonditionering kan också röra sig om mer omfattande saneringsjobb som att återställa olycks-, brand- och vattenskadade bilar.

Dessa yrken är inte lämpliga för dig som har astma eller annan nedsättning av lungfunktionen. Om du har eller har haft någon lungåkomma kan ditt tillstånd förvärras. Din lungkapacitet kommer att kontrolleras både under utbildningen och senare i arbetslivet. Om dina värden inte uppfyller kraven kan du inte få något tjänstbarhetsintyg utfärdat av läkare.

Studierna är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningarna är avgiftsfria men du måste själv bekosta kurslitteraturen.

Utbildningens längd

Utbildningarna är olika långa beroende på vilken inriktning du väljer. Bilskadereparatör är på 60 veckor och bilrekonditionerare på 56 veckor.

Kursstart Sista ansökningsdag Informationsmöte
8 november 2021 26 september 2021 30 september 2021 kl. 15:00
Kurser som ingår i utbildningen Bilskadereparatör Poäng
Fordonsteknik introduktion 200 p
Riktningsteknik introduktion 200 p
Karosserikonstruktioner och inredning 200 p
Skadebesiktning och produktionsflöde 100 p
Lackeringsteknik - introduktion 200 p
Skarvnings- och sammanfogningsteknik 300 p
Riktbänkssystem 200 p
Kompetenskartläggning 50 p
Digital kompetens 50 p
Totalt 1500 p
Kurser som ingår i utbildningen Bilrekonditionerare Poäng
Fordonsteknik introduktion 200 p
Riktningsteknik introduktion 200 p
Karosserikonstruktioner och inredning 200 p
Skadebesiktning och produktionsflöde 100 p
Lackeringsteknik introduktion 200 p
Lackeringssystem 200 p
Småreparationer - lackering 100 p
Småreparationer - karosseri 100 p
Kompetenskartläggning 50 p
Digital kompetens 50 p
Totalt 1400 p

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande och B-körkort.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte.
Plats: Aulan på Rönnowska skolan, adress Bredgatan 22, ingång I.

Arbetsförlagt lärande (APL)

Utbildningen är en lärlingsutbildning vilket innebär att större delen av utbildningen, ca 70%, gör du ute på företag som APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på företaget. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via vuxenutbildningens webbansökan. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg. Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare.

Fritt sök

Fritt sök - alla som bor i Familjen Helsingborg kan söka utbildning som är märkt med denna symbol.

Alla som bor i någon av de nordvästskånska kommunerna kan söka (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga).

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?