Byggnadsanläggare

En anläggares arbetsuppgifter och arbetsplatser varierar mycket. Till exempel kan vara att bygga vägar och broar, lägga ledningar för fjärrvärme, vatten och avlopp och att lägga nya spår för tåg. Det kan också vara att anlägga utemiljöer efter att byggen har avslutats och att arbeta med park- och trädgårdsanläggning.

Efter utbildningen till anläggare kan du bygga gator och vägar, broar,  park- och trädgårdsanläggningar och mycket mer. I utbildningen får du de grundläggande kunskaper en anläggare behöver. Du kommer dessutom erbjudas en grundutbildning för truckförare TLP10 och har möjlighet att bli certifierad i APV Arbete på väg, Heta arbeten och Säkra lyft.

Studierna är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.

Efter utbildningen följer färdigutbildning genom en lärlingsanställning i ett branschföretag, under tiden får du lärlingslön. Lärlingsplatsen ordnar du själv efter utbildningen.

Mer information om byggyrken och yrkesbevis hittar du på

Kursstart Sista ansökningsdag Informationsmöte
30 augusti 2021 Lediga platser kvar! Ansök senast den 26 september 2021 17 juni 2021 kl. 15:00
Inriktning Poäng
Anläggningsprocessen 200 p
Anläggning 1 100 p
Anläggning 2 200 p
Anläggning gröna ytor 200 p
Anläggning ledningsbyggnad 200 p
Anläggning stensättning 100 p
Anläggning vägbyggnad 100 p
Beläggningsarbeten 100 p
Kompetenskartläggning 50 p
Digital kompetens 50 p
Totalt 1300 p

Utbildningens längd

Utbildningen är på sammanlagt 52 veckor och inkluderar minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på ett företag. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha godkänt betyg från grundskolan i matematik och minst godkänt i SFI D eller motsvarande. Körkort är inte ett krav men är en fördel inför kommande arbete.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte. Plats: aulan på Rönnowska skolan, adress Bredgatan 22, ingång I.

Arbetsförlagt lärande (APL)

15% av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). Då följer du en handledares arbetstider. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via vuxenutbildningens webbansökan. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg. Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare.

Fritt sök

Fritt sök - alla som bor i Familjen Helsingborg kan söka utbildning som är märkt med denna symbol.

Alla som bor i någon av de nordvästskånska kommunerna kan söka (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga).

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?