Kock À la carte

Kock À la carte

Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställning, så kallad à la carte. Att planera och förbereda maten är en stor del i kockarnas arbete.

Du får utbildning i en bransch som är mycket kreativ, positiv och ger goda framtidsutsikter.

Det praktiska arbetet i ett kök sker ofta under tidspress, därför är det viktigt att du är stresstålig. Som kock har du kontakt med många människor, därför är det viktigt att vara serviceinriktad och bra på att kommunicera. Du behöver även vara bra på att ta ansvar och på att planera. Yrket innebär också en del tunga lyft och obekväma arbetstider.

Som vuxenlärling är ca 70% av din utbildning arbetsplatsförlagd (APL). Övrig tid kommer du vara på Rönnowska skolan för att läsa de teoretiska delarna av utbildningen, lära dig grunder samt göra alla teoretiska och praktiska prov.

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du får själv bekosta kurslitteratur och skaffa dig godkända arbetsskor. Du behöver ett godkänt hälsointyg för att få arbeta med livsmedel och kommer därför få göra en hälsoundersökning innan få kan få påbörja det praktiska arbetet.

KursstartSista ansökningsdagInformationsmöteLängd
7 september 20206 september 202011 augusti 2020 kl. 15:0056 veckor
InriktningPoäng
Livsmedels och näringskunskap100 p
Hygienkunskap100 p
Branschkunskap inom
restaurang och livsmedel
100 p
Service och bemötande100 p
Mat och dryck i kombination100 p
Matlagning 1100 p
Matlagning 2200 p
Matlagning 3200 p
Matlagning 4200 p
Servering 1100 p
Totalt1300 p
Digital kompetens50 p
Yrkessvenska50 p

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande. Bifoga kopior på dina betyg när du ansöker.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte. Detta äger rum i aulan på Rönnowska skolan, ingång I.

Arbetsförlagt lärande (APL)

70% av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). Då följer du en handledares arbetstider. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker på webben. Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.

Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare. Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun. I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg