Kock À la carte

Att vara kock är att utföra ett hantverk. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock. À la carte betyder “enligt matsedeln” och innebär att du lagar många rätter i mindre mängder på en restaurang.

Som kock har du kontakt med många människor, därför är det viktigt att vara serviceinriktad och bra på att kommunicera. Du behöver även vara bra på att ta ansvar och planera. Kockar ansvarar för uppföljning och egenkontroller och förväntas kunna skapa bra rutiner som följer de regler som gäller för livsmedelshantering.

Hantverksskicklighet, samarbetsförmåga, kreativitet och initiativtagande är viktiga förmågor i yrket. Som kock arbetar du ofta under tidspress, därför är det viktigt att du är stresstålig. Yrket innebär också obekväma arbetstider.

Studierna är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.

Kursstart Sista ansökningsdag Informationsmöte
8 november 2021 26 september 2021 28 september 2021 kl. 15:00
Kurser Poäng
Livsmedels- och näringskunskap 100 p
Hygien 100 p
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 p
Service och bemötande 1 100 p
Mat och dryck i kombination 100 p
Matlagning 1 100 p
Matlagning 2 200 p
Matlagning 3 200 p
Matlagning 4 200 p
Servering 1 100 p
Kompetenskartläggning 50 p
Digital kompetens 50 p
Totalt 1400 p

Utbildningens längd

Utbildningen är på sammanlagt 56 veckor och inkluderar minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på ett företag. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte. Plats: aulan på Rönnowska skolan, adress Bredgatan 22, ingång I.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via vuxenutbildningens webbansökan. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg. Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare.

Fritt sök

Fritt sök - alla som bor i Familjen Helsingborg kan söka utbildning som är märkt med denna symbol.

Alla som bor i någon av de nordvästskånska kommunerna kan söka (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga).

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?