Målare

Som målare är du specialist på behandling av ytor, du målar och tapetserar miljöer med känsla för färg och form. Yrket passar dig som gillar kundkontakt och har känsla för färg och form. Som målare arbetar du överallt, till exempel i bostäder, kontor, skolor, sjukhus och industri. Du är lyhörd för kundens önskemål och brinner för service.

Förutom arbetet med behandling av ytor, att måla inom- och utomhusmiljöer och att tapetsera väggar, ingår att göra ett noggrant underarbete i form av spackling, slipning och  grundmålning. Du kommer att arbeta med såväl renovering av bostäder och lokaler som med nyproduktion.

Du utbildar dig i arbetsmiljö- och säkerhetsregler och har möjlighet att bli certifierad i Heta arbeten, Ställning 2-9 meter, Mobila arbetsplattformar/liftar och Fallskydd.

Studierna är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.

Efter utbildningen följer färdigutbildning genom en lärlingsanställning i ett branschföretag, under tiden får du lärlingslön. Lärlingsplatsen ordnar du själv efter utbildningen.

Mer information om yrket och yrkesbevis hittar du på Måleribranschens Yrkesnämnd (MYN).

Kursstart Sista ansökningsdag Informationsmöte
30 augusti 2021 13 juni 2021 18 juni 2021 kl. 15:00
Kurser Poäng
Måleriprocessen 200 p
Måleri 1 200 p
Måleri 2 200 p
Måleri 3 200 p
Måleri 4 200 p
Kompetenskartläggning 50 p
Digital kompetens 50 p
Totalt 1100 p

Utbildningens längd

Utbildningen är på sammanlagt 44 veckor och inkluderar minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på ett företag. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk. Körkort är inte ett krav men är en fördel inför kommande arbete.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte. Plats: aulan på Rönnowska skolan, adress Bredgatan 22, ingång I.

Arbetsförlagt lärande (APL)

En del av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). Då följer du en handledares arbetstider. APL är ett bra tillfälle för dig att visa dina kunskaper för arbetsgivaren och kan i många fall leda till arbete efter utbildningen.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via vuxenutbildningens webbansökan. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg. Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare.

Fritt sök

Fritt sök - alla som bor i Familjen Helsingborg kan söka utbildning som är märkt med denna symbol.

Alla som bor i någon av de nordvästskånska kommunerna kan söka (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga).

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?