Träarbetare/snickare

Träarbetare är ett hantverksjobb som tidigare hette snickare. Som träarbetare arbetar du  med nybyggnation, ombyggnation och renovering av bostäder och lokaler. Arbetsuppgifterna kan variera mellan att till exempel konstruera bärande konstruktioner, formar för betonggjutning, inredning och montera gipsskivor.

Som träarbetare bygger du bland annat formar för betonggjutning och tillverkar träkonstruktioner för stommar och mellanväggar. Du monterar förtillverkade byggelement, fönster- och dörrkarmar, väggbeklädnad och inredning. Du utgår nästan alltid från en ritning, därför är ritningsläsning en viktig del av jobbet. Ibland stöter träarbetaren på problem och behöver använda fantasi och skaparförmåga för att lösa uppgiften.

I utbildningen ingår arbetsmiljö- och säkerhetsregler och du har möjlighet att bli certifierad i Heta arbeten, Ställning 2-9 meter, Mobila arbetsplattformar/liftar och Fallskydd.

Studierna är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen. Det tillkommer även en kostnad för dina handverktyg på ca 2000 kr.

Efter utbildningen följer färdigutbildning genom en lärlingsanställning i ett branschföretag, under tiden får du lärlingslön. Lärlingsplatsen ordnar du själv efter utbildningen.

Mer information om byggyrken och yrkesbevis hittar du på:

www.byggbranschensyrkesnamnd.se/

https://www.byggbranschensyrkesnamnd.se/brs/ronnowska-skolan/

Utbildningens längd

52 veckor (inklusive minst 15% arbetsplatsförlagt lärande)

Kursstart Sista ansökningsdag Informationsmöte
4 oktober 2021 Förlängd ansökan till 3 oktober 2021 26 augusti 2021 kl. 15:00
Kurser Poäng
Husbyggnadsprocessen 200 p
Husbyggnad 1 100 p
Husbyggnad 2 200 p
Husbyggnad 3 ombyggnad 200 p
Trä 1 stommar 100 p
Trä 2 beklädnad 100 p
Trä 3 montage 100 p
Golvläggning 3, trä och laminat 200 p
Kompetenskartläggning 50 p
Digital kompetens 50 p
Totalt antal poäng 1300 p

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha godkänt betyg  från grundskolan i matematik och svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande. Körkort är inte ett krav men är en fördel inför kommande arbete.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte. Plats: Aulan på Rönnowska skolan, adress Bredgatan 22, ingång I.

Arbetsförlagt lärande (APL)

Utbildningen inkluderar minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på ett företag. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via vuxenutbildningens webbansökan. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg. Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare.

Fritt sök

Fritt sök - alla som bor i Familjen Helsingborg kan söka utbildning som är märkt med denna symbol.

Alla som bor i någon av de nordvästskånska kommunerna kan söka (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga).

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?