Vård och omsorg med svenska som andraspråk, grund

På Hermods kan du kombinera studier i svenska som andraspråk med en yrkesutbildning inom vård och omsorg. Utbildningen är en introduktion till vidare studier till undersköterska.

Utbildningen är i stor omfattning arbetsplatsförlagd (tre dagar per vecka) och du får chansen att på ett grundläggande sätt komma in i arbetet i vården. Samtidigt studerar du svenska som andraspråk. Två dagar per vecka har du undervisning på Hermods. Genom en integrerad utbildning kommer dina kunskaper inom yrkesområdet att utvecklas och ge förutsättningar för fortsatta studier och arbete inom yrkesområdet. Utbildningen är på heltid.

Upplägg och innehåll

Utbildningen består av yrkesutbildningens kurser integrerade med grundläggande svenska som andraspråk. Arbetssättet är språkutvecklande för att förbättra din svenska och ge dig behörighet att studera vidare till undersköterska.

Utbildningen börjar med orienteringsveckor då du bekantar dig med vad yrket innebär. Du får insikt i arbetstider, arbetsmiljö och förekommande arbetsuppgifter inom vård och omsorg. Vi går på studiebesök och du deltar i lektioner samt får prova på praktik under de första veckorna.

Utbildningen är på heltid och innebär att du har lektioner i skolan två dagar i veckan och gör arbetsplatsförlagt lärande inom vård och omsorg tre dagar i veckan. Du behöver räkna med att arbetstiderna inom vård och omsorg är varierande: det finns tidiga morgonpass och sena kvällar. För att läsa den här utbildningen behöver du ha förutsättningar för att följa arbetstiderna ute i verksamheten.

Kursprogram och yrkesinriktningar

Utbildningslängd: 38 veckor (steg 1).
Utbildningen omfattar 900-950 poäng.

KurserPoäng
Vård- och omsorgsarbete 1200
Etik och människans livsvillkor100
Svenska som andraspråk, grund kurs 1-4Individuellt
Vårdsvenska, orienteringskursMax 200
KursstartSista ansökningsdagLängd
3 augusti 20205 juli 202038 veckor
9 november 202027 september 202038 veckor

Vart leder utbildningen?

Efter godkänd utbildning inklusive SVA grund kan du börja på steg 2 som är den ordinarie vårdutbildningen till undersköterska.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg på SFI D nivå.

Informationsmöte

Ett obligatoriskt informationsmöte genomförs innan uppstart. Kallelse skickas ut till berörda elever.

Utdrag från belastningsregistret

Du behöver inte beställa utdraget. Vi kontrollerar det digitalt.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker på webben.

Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare.

Intervju/samtal: Du kan komma att kallas till ett möte med en Studie- och yrkesvägledare när du gjort din ansökan.

I mån av lediga platser tas anmälan till utbildningen emot efter sista ansökningsdag.

Utbildningsanordnare

Hermods AB
Berga Allé 1
254 52 Helsingborg

Kontakt

Reception
042-400 46 35, måndag–fredag kl. 13:30-15:30
vohbg@hermods.se