Yrkesförare, fordonskombinationer lastbil CE

Som yrkesförare arbetar du med att transportera olika sorters gods. Majoriteten av körningarna är korta (under 10 mil), men många svenska åkerier kör även längre sträckor vilket ofta innebär övernattning i fordonet.

Det behövs både kunskap och ansvarskänsla för att hantera godset och fordonet på ett säkert sätt, både vid hanteringen av godset men även under körningen. Du utbildas till ett självständigt yrke som kräver att du är bra på att planera och organisera. Det är ett serviceyrke där du kommer ha många kundkontakter och även axla rollen som företagets reklampelare.

Studierna bedrivs på heltid och din närvaro är viktig då många moment i utbildningen är praktiska. Det krävs också att du tar ett stort ansvar för självstudier för att kunna tillgodogöra dig all teoretisk kunskap.

Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen och viss arbetsutrustning. Det tillkommer även kostnader i samband med körkortet, såsom teoriprov, uppkörning och läkarintyg inför ansökan om körkortstillståndet.

Kursstart Sista ansökningsdag Informationsmöte
25 oktober 2021 26 september 2021 31 augusti 2021 kl. 15:00

Observera! Förlängd ansökningstid
Ansökan till start i oktober hålls öppen, dock längst till 26 september. Löpande bedömning av behörighet sker under denna tiden. Bifoga kopia på ditt körkort (fram- och baksida) med din ansökan.

Kurser Poäng
Förberedande introduktionskurs 60 p
Yrkestrafik – vux 300 p
Godstrafik 200 p
Godshantering – vux 100 p
Fordonskombinationer – gods 200 p
Kompetenskartläggning 50 p
Digital kompetens 50 p
Totalt 960 p

Utbildningens längd

Den förberedande introduktionskursen är på 3 veckor och utbildningen är på 44 veckor. Utbildningen inkluderar minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på ett företag. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Du börjar med en obligatorisk introduktionskurs som är ett led i urvalsprocessen. Under introduktionen gör du körprov och läser trafikteori.

Den första förberedande introduktionskursen startar 30 augusti och utbildningen startar 20 september.

Den andra förberedande introduktionskursen startar 25 oktober och utbildningen startar 15 november. Denna utbildning har ett sommaruppehåll på 4 veckor.

Studietakt

Heltid

Förkunskapskrav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha goda kunskaper i svenska språket i både i tal och skrift, d v s godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande. Du måste ha B-körkort, god körvana och vara minst 21 år. Vid utbildningens start ska du kunna uppvisa körkortstillstånd för grupp 2, d v s för behörigheterna C och CE. Här ansöker du om körkortstillstånd.

Observera att utbildningen inte är för dig som redan har behörigheterna C eller D, lastbil och buss.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du gå på ett obligatoriskt informationsmöte. Plats: Aulan på Rönnowska skolan, Bredgatan 22, ingång I.

Under mötet får du, som ett steg i urvalsprocessen, göra ett teoretiskt prov i körkortsteori. Du som går vidare får gå den förberedande introduktionskursen på tre veckor. Därefter sker antagningen till utbildningsplatserna.

Arbetsförlagt lärande (APL)

En viss del av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). Då följer du din handledares arbetstider APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via vuxenutbildningens webbansökan. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg. Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledare.

Fritt sök

Fritt sök - alla som bor i Familjen Helsingborg kan söka utbildning som är märkt med denna symbol.

Alla som bor i någon av de nordvästskånska kommunerna kan söka (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga).

Studieort och studieadress

Bredgatan 22 och Cindersgatan 8
Helsingborg

Utbildningsanordnare

Rönnowska skolan
Bredgatan 22
Helsingborg

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?