Tonicaorkestern

Tonicaorkestern grundades år 1956 och är en orkester med full symfonisk besättning, där antalet musiker varierar mellan 50 och 60 beroende på repertoar och spelplats.

Medlemmarna kommer främst från Helsingborg men vi har flera medlemmar från Malmö i söder till Halmstad i norr. Tonica har under många år visat att med långsiktigt arbete kan även en icke professionell symfoniorkester uppnå en riktigt fin orkesterklang.

Orkesterns specialitet har alltid varit underhållningsmusik, en omfattande genre lika spännande som varierad: Från klassiska pärlor, wienermusik, opera och operett, via musik av exempelvis Gershwin, Mancini, ABBA och Beatles, till dagens populärmusik, soul och rockopera. En härlig palett som ställer krav på såväl dirigent som musiker.

Tonica gör normalt cirka fem konserter per år, varav två nyårskonserter. Orkestern samarbetar regelbundet med Sveriges mest omtyckta artister och har framträtt med ESC vinnare som Johnny Logan, Carola och Alexander Rybak. Tonica har även gjort en Norrlandsturné med pianisten Lars Roos och tillsammans med radiolegenden William Lind har en kritikerrosad CD spelats in. Orkestern har framträtt på flera andra konserthus i Sverige samt turnerat i Danmark, Tyskland och Tjeckien.

Utöver att bjuda sin publik på högklassig underhållningsmusik, samarbetar orkestern gärna med olika aktörer inom kulturen. Det kan vara samverkan med andra orkestrar och körer, eller deltagande på kulturevenemang och festivaler.

En annan målsättning är att ge unga lovande musiker orkestervana och inspiration, för att i framtiden kunna ha musiken som yrke. En viktig grund för detta är Tonicas samarbete med pedagoger och elever på Kulturskolor, Sundsgårdens Musiklinje samt Musikhögskolan i Malmö.

E-post: info@tonicaorkestern.se

Telefon: 042-270 000