Databaserad Energiledning i Offentliga Byggnader

Projektet Databaserad Energiledning i Offentliga Byggnader vill bana väg för en förbättrad användning av data för energistyrning och energiledning i kommunala lokaler och bostäder. Syftet är att främja energibesparing, ett gott inomhusklimat och ett effektivt utnyttjande av ytor.

Många kommuner och kommunala bostadsbolag arbetar idag strategiskt med energioptimering i sina byggnader. Man samlar in data för att få överblick och styra energianvändning och inomhusklimat. Men här finns potential i att bättre använda all data, till exempel genom att öka tillgängligheten till data och presentera den så det blir mer relevant för användaren. Insamling av data kan förenklas och kvalitén på data förbättras. Läs mer om projektet Databaserad Energiledning i Offentliga Byggnader.

Helsingborg vill inom projektet testa nya former för trådlös datainsamling från lokaler som idag inte är uppkopplade med styrsystem, automatisera datainsamling från de mätare som ännu kräver manuell hantering, synliggöra egenproducerad energi,  och utbilda såväl egen personal som inhyrd driftspersonal.

Projektägare: Gate 21. Från Helsingborg medverkar fastighetsförvaltningen. Övriga partners är Bjuvs kommun, Bornholms Regionskommune, Eslövs kommun, Frederiksberg Kommune, Guldborgsund Kommune, Hillerød Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Ishøj Kommune, Sorø Kommune, Tårnby Kommune, Osby kommun, Boligselskabet Sjælland, DTU, Hållbar Utveckling Skåne och Länsstyrelsen Skåne.

EU-program: Projektet delfinansieras av Interreg ÖKS.

Kontaktperson: Niclas Olsson, mejladress Niclas.Olsson@helsingborg.se.

Projektet pågår till den 30 september 2022.