Åtta av nio EU-badplatser i Helsingborg får godkänt i år

Åtta av nio EU-badplatser i Helsingborg får godkänt i år

Badsäsongen är i full gång och nu har Havs- och vattenmyndigheten släppt årets klassificering av EU-bad i Sverige. I Helsingborg har åtta av nio EU-badplatser blivit godkända med klassificeringen utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet. Vikingstrand får klassificeringen dålig badvattenkvalitet och därmed avrådan från bad hela sommaren.

Havs- och vattenmyndighetens klassificering baseras på badvattenprover tagna under åren 2016-2019. På Vikingstrand har 7 av totalt 56 tagna prover (13 procent) av alla badvattenprover under de fyra åren varit otjänliga.

– Det är såklart jättetråkigt att vi behöver avråda från bad på Vikingstrand i sommar. Samtidigt vet vi ju att klassificeringen säger inget om badvattenkvaliteten under kommande säsong och uppmuntrar folk till att hålla koll på badvattnet i sommar i vår badvattenprognos. Vi har lärt oss mycket och blivit klokare i frågan de senaste åren men inser att vi får leva med att vissa prover kan vi inte förklara, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.

Så håller du koll på badvattenkvaliteten

Prognos för badvattenkvalitet

I Helsingborgs badplatskarta kan du se en daglig prognos för badvattenkvaliteten för våra badplatser. Prognoserna bygger på förra årets provtagningsresultat, flödesdata från NSVA och strömdata, väder och modelleringar som konsultföretaget DHI har tagit fram.

Årets provtagningar

Vi tar prover på femton badplatser i Helsingborg, från Utvälinge/Sandön i norr till Rydebäck/Fortuna i söder. Proverna tar vi varannan vecka eller varje vecka under hela badsäsongen, från 25 maj till 24 augusti under 2020.

Klassificering av EU-bad

Nio av våra badstränder är EU-klassificerade. 2020 har alltså åtta av nio EU-badplatser blivit godkända och klassificeras med utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet.