Biblioteket anpassar sin verksamhet på grund av pandemin

Biblioteksverksamheten har flera samhällsviktiga funktioner för att säkra bibliotekslagens fri åsiktsbildning och deltagande i det demokratiska samhällslivet med tillgång till information, litteratur och kunskap. På grund av de skärpta allmänna råd samt den skärpning som sker nationellt i rådande pandemi behöver vi anpassa vår verksamhet. Vi måste göra det som krävs för att minska smittspridning. Det gör att vi just nu inte kan erbjuda biblioteket som mötesplats och måste begränsa vår service.

Kan ditt ärende på biblioteket vänta, eller kan du lösa det på annat sätt? Då behöver vi tyvärr be dig att avstå från att besöka oss just nu.

  • Håll avstånd och följ de kösystem som satts upp.
  • Begränsad service innebär också att det kan ta litet längre tid att hjälpa dig.
  • Maxantal för våra lokaler finns utifrån lokalens storlek
  • Kom ihåg! Stanna hemma om du är sjuk, även om det bara är det allra minsta symptom!
  • Allt detta gör vi för att vi tänker på dig och personalen. Tack för din förståelse och för att du visar hänsyn.

Bibliotekets åtgärder

De åtgärder som vidtagits kräver betydligt mer personal än normalt. Det gör att vi just nu fått fokusera på Stadsbiblioteket och Idé A Drottninghög. Här har vissa delar stängts av och det finns ingen möjlighet att gå runt själv och till exempel titta i hyllorna eller läsa tidningen. Det du kan göra vid dessa två bibliotek är att hämta reservationer, återlämna böcker och använda dator, skrivare eller kopiator för kortare ärenden.

Öppettider Helsingborgs stadsbibliotek tillsvidare

Måndag, onsdag, fredag: 09.00–17.00
Tisdag, torsdag: 11.00–19.00

Öppettider Idé A Drottninghög tillsvidare

Måndag: 13.00–19.00
Tisdag, onsdag: 10.00–12.00, 13.00–17.00
Fredag: 09.00–12.00, 13.00–15.00

Förseningsavgifter tas bort

Vi har tagit bort förseningsavgifter och man kan låna om böcker fler gånger än normalt. Take away är en tjänst som erbjuds för att du ska kunna hämta beställningar utanför lokalen eller kunna beställa en kasse med barnböcker. Take away erbjuds för barnlitteratur samt för upphämtning av reservationer. Den18 januari kommer vi öppna upp för beställningar igen och från och med 25 januari kommer vi påbörja leveranser. Du hittar all information kring Take away-kassarna på bibliotekets webbplats.

Meröppet

Från den 11 januari öppnar vi upp meröppet i Laröd och Påarp.  När det gäller meröppet i Rydebäck och på Ringstorp avvaktar vi på grund av lokala förutsättningar.

Alla har ett ansvar

Vi är i ett exceptionellt läge. Allt som görs nu gör vi för att skapa en så säker miljö som möjligt för våra användare och vår personal. Vi kan och ska inte heller stänga biblioteksverksamheten helt utan tillhandahåller i stället begränsad service. Och vi gör detta som en del av det ansvar som ligger på oss alla, att begränsa smittspridningen i samhället. Vi är i en pandemi.

Vi hoppas verkligen på att vi tillsammans kan bromsa ökningen av covid-19 här i Helsingborg. Vi är verkligen glada för att vår verksamhet efterfrågas och önskar självklart att läget var ett helt annat. Men just nu får vi försöka hålla i och hålla ut för att minska pandemins framfart. Vi hoppas att vi snart ska kunna ses under något mer normala former. Tillsammans får vi ta oss igenom det här!

Har du vidare frågor kring hur biblioteket anpassar sin verksamhet under pandemin eller vilken service vi kan ge dig så är du välkommen att ta kontakt med oss.

Kontaktuppgifter

Stadsbiblioteket kan du kontakta på:

Telefon: 042-10 69 00

E-post: stadsbiblioteket@helsingborg.se

Idé A Drottninghög kan du kontakta på:

Telefon: 042-106935

·E-post: drottninghog.bibliotek@helsingborg.se

Vi finns även på sociala medier:

Facebook

Instagram

Har du frågor om hur biblioteket anpassar sin verksamhet under pandemin eller vilken service vi kan ge dig?

Kontakta oss på telefon 042-10 69 00, e-post stadsbiblioteket@helsingborg.se, Facebook eller webbplatsen.