Delar av Drömljus blir permanenta inslag i stadens ljus

9-18 februari arrangerade Helsingborgs stad Drömljus, ett evenemang där staden fylldes med spektakulära ljus- och ljudinstallationer. Delar av de ljusinstallationer som prydde staden under evenemanget lever vidare när Drömljus släcks ner.

Helsingborgs stad arbetar strategiskt och medvetet med belysning. Förutom att underlätta att hitta rätt nattetid så använder vi ljus för att skapa trygga, säkra och vackra miljöer på stadens gator, torg och i parker. Efter att Drömljus släckts ner finns ett antal nya ljusinstallationer kvar som delar i stadens permanenta ljussättning.

Installationer som permanentas:

  • Björkarnas grönska. En permanent installation förvandlar den grå betongmiljön i Campustunneln till ett grönskande björkvalv. Ett samarbete med Campus studenter.
  • Drömlampor. Tillsammans med ljuskonstnärerna Olsson & Linder har närlundabor skapat sina egna lampor som nu kantar deras väg till och från bostadsområdet
  • Bumling. Ateljé Lyktans ikoniska Bumling i XXXL utförande. Åtta bumlingar kommer att ingå i den permanenta ljussättningen av Mäster Palms plats.
  • Levi Jacobs. Under Drömljus ljussätter vi grafittikonstnären Levi Jacobs konstverk på Studenthemmets fasad på Bryggaregatan. Denna ljussättning kompletterar Helsingborgshem med en permanent installation med färg, form och ljus på fastighetens innergård.
  • M&M. Ny permanent ljussättning i de båda tunnlarna under Malmöleden.
  • Järnvägsgatan. Längs en del av stadens paradgata stoltserar nu 12 meter höga gatlampor i historisk design men med modern, avancerad ljusteknik. När ombyggnaden av Drottninggatan och Järnvägsgatan är helt klar pryder de höga gatlamporna hela sträckan från Gasverksgatan i söder till Konserthuset i norr.
  • Kejsarinnans nya kläder. Wihlborgs fastigheter AB gör en insats för stadens ljus genom att installera en permanent ljussättning av Moder Svea och gudarna Neptunus och Merkurius på taket på den mäktiga fastigheten Svea 7 på Järnvägsgatan.

Ett antal installationer är också gjorda för att kunna användas igen vid olika årstider eller tillfällen; Södra stjärnhimlen, Den snöande granen, The Cube, Vippfyr och The Door.