Eskilscupen kickar igång och blickar framåt efter pandemipaus

André Petersson
Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Efter två års paus har det varit en utmaning att få ihop allt. Men när andra fotbollscuper tappar verkar Eskilscupen stå stadigt. I helgen spelar 712 lag 2 262 matcher på 14 idrottsplatser över hela stan.

André Petersson har varit engagerad i Eskilscupen i tjugo år, sedan han var tolv. Nu är han turneringsledare. På turneringens första dag är han lugn, trots att det är hektiskt.

– Eftersom det har varit uppehåll i två år har vi mycket att hämta hem kunskapsmässigt. Det är fler än vanligt som har slutat hos våra samarbetspartners och vi har fått ringa runt och bekräfta att lagen verkligen kommer, säger han.

Flera andra fotbollsturneringar i samma storlek har tappat lag. Till Eskilscupen kommer ungefär lika många som före pandemin. Sammanlagt handlar det om närmare 1 500 spelare mellan 8 och 17 år.

Strävar efter fler internationella lag

De flesta kommer från olika delar av Sverige, men inte enbart. I år kommer flera lag från Danmark och tre från Algeriet. Däremot är det tunt från Norge, vilket kan bero på krockar i turneringskalendern.

– Vi satte som målsättning före pandemin att få fler internationella lag. Vi hade amerikanska lag som skulle komma, men inte fick på grund av covid. Africa dream skulle komma, men fick inte visum i tid, säger André Petersson.

Tre personer förbereder papper och nycklar på ett bord på Olympiaskolan.
Martin Björkman, Annica Persson och Martin Björkman gör Olympiaskolan redo för övernattande fotbollsungdomar. Alla har barn som spelar i Eskilsminne IF.

2 262 matcher från Allerum i norr till Örby i söder

Sammanlagt kommer det spelas 2 262 matcher mellan den 4 och 7 augusti. De spelas på idrottsplatser från Allerum i norr till Örby i söder. De minsta spelarna tar plats inne på Olympia under lördagen. Under hela turnén bor spelarna i skolor runt om i stan.

Framöver hoppas André Petersson att Eskilscupen växer. Förutom fler internationella lag vill han se att turneringen tar mer plats i staden. Det är därför de inviger med parad från Stadsparken till Grytan.

Första gången F17 och P17 är med

Han uppskattar att det kommer mellan 35 000 och 40 000 personer till Helsingborg de här dagarna. En av årets nyheter är att även F17 och P17 deltar.

– Det är helt nya klasser. Det är också där man kan se den bästa fotbollen, det är ju på gränsen till senior. Där är det många bra lag som spelar på SM-nivå, säger André Petersson.

Mer information

Eskilscupen arrangeras av Eskilsminne IF. Du hittar mer information om Eskilscupen på eskilscupen.nu.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.