Fem av nio EU-badplatser i Helsingborg får godkänt i år

Barn som leker i vattnet vid bryggan vid Larödbaden
Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Badsäsongen är i gång och den 7 juni släppte Havs- och vattenmyndigheten årets klassificering av EU-bad i Sverige. I Helsingborg har fem av nio EU-badplatser blivit godkända med klassificeringen utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet. Fria bad, Vikingstrand, Råå vallar och Örby ängar får klassificeringen dålig badvattenkvalitet. Detta är andra året i rad Fria bad får den anmärkningen.

Havs- och vattenmyndighetens klassificering baseras på resultat från badvattenprover tagna under åren 2018-2021 och i år har 15 EU-bad i Sverige fått klassificeringen dåligt. I Helsingborg har vi tagit totalt 835 prover på samtliga badplatser under de fyra åren, varav 0,5% eller 42 prover har varit otjänliga. På Fria bad har 6 av totalt 100 tagna prover under de fyra åren varit otjänliga (6%), varav inget prov var otjänligt förra året.

Håll gärna koll på badvattnet på: helsingborg.se/badplatser

Omfattande arbete för bättre badvattenkvalitet pågår och ny teknik testas i sommar

Forskningsprojektet Urbana bad har pågått sedan 2018 och har gett en del svar på komplexa frågor kring badvattenkvaliteten. I sommar testar vi genom det projektet en ny teknik som istället för att ge utslag på badvattenprover på tre dagar, som vanligt, ska ge svar på bara 15 minuter om det finns kolibakterier i badvattnet. En banbrytande teknik som på sikt kan ge svar i förväg på om det är ok att bada eller inte.

NSVA arbetar även fortsatt med en rad andra åtgärder som förväntas ge långsiktiga positiva effekter på badvattenkvaliteten. Forskningsprojektet Urbana bad är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Lunds universitet, Malmö stad, VA SYD, NSVA och Sweden Water Research.