Helsingborg är Sveriges bästa miljökommun

Helsingborg är återigen Sveriges miljöbästa kommun enligt tidningen Aktuell Hållbarhets årliga rankning. Helsingborg har legat i topp under alla år och detta är tredje gången staden tar hem förstaplatsen.

Mycket av miljöarbetet handlar om att det ska kännas som en självklar och naturlig del. Under många år har staden arbetat med att skapa förutsättningar för att kunna agera hållbart. På senare tid har man bland annat internt startat ett projekt med klimatsmart mat i skolor och förskolor, börjat fasa ut plast i sina verksamheter och tagit fram en ny klimat- och energiplan.

– Jag är mycket stolt över att vi fått Sveriges bästa miljöpris. Detta visar att vårt långsiktiga och strategiska miljöarbete, som genomsyrar alla våra förvaltningar och bolag, fungerar och ger resultat, säger stadsdirektör Palle Lundberg.

Ett av stadens mål är att vara ledande inom miljö- och klimatfrågor och denna utmärkelse är ett kvitto på att man har lyckats. Helsingborgs stad har flest miljöbilar som tjänstebilar i Sverige, ställer och följer upp miljökrav i upphandlingar och använder fossilfri energi i stadens lokaler, för att nämna några exempel.

– Ett bra exempel på detta är stadens livskvalitetsprogram där vi har knutit ihop miljö och folkhälsa. Det har verkligen gett en injektion i stadens hållbarhetsarbete. Helsingborg är den första kommun i landet som har ett livskvalitetsprogram, säger miljödirektör Henrik Frindberg.

Priset delas ut av Aktuell Hållbarhet i Almedalen och kommer att tas emot av kommunalrådet Lars Thunberg (KD), ordförande i beredningen för livskvalitet.