Helsingborg bjöd in till samtal om H22-paviljongens framtid

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Den måste kunna användas även efter H22 City Expo. Det var ett av kraven när staden tog beslut om att skapa en paviljong inför stadsmässan. Nu är stadsmässan över och därmed har det blivit dags för paviljongen att få ett nytt användningsområde.

Martin Hadmyr och Magnus Prochéus från Helsingborgs stad höll i invånarrådet.

Torsdagen den 11 augusti anordnade kommunen ett invånarråd där helsingborgare fick chansen att både presentera egna idéer och höra mer om de förslag som redan ligger på bordet. Sedan tidigare har det gått att ta del av information på sidan dialog.helsingborg.se, där det också har gått att rösta på tre olika alternativ. Något som fler än 300 personer har gjort. Dessutom har 50 personer valt att lämna egna förslag.

Gröningen, Oceanhamnen, Östra Ramlösa eller någon annanstans?

Invånarrådet ägde rum i Helsingborgsrummet i Oceanhamnen. På plats fanns representanter från kommunen i form av Magnus Prochéus, fastighetsdirektör, och Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare och H22-arkitekt. Martin Hadmyr presenterade kommunens tre förslag för vad som ska hända med paviljongen nu.

De tre förslagen är:

  1. Café eller omklädningsrum i Atlantparken, som ska anläggas i Oceanhamnen.
  2. En kombination av informationshubb och utomhusklassrum i den nya stadsdelen Östra Ramlösa.
  3. Serveringsverksamhet på Gröningen där restaurangen Bunker Bar tidigare låg.

– Oavsett de här tre lägena så måste den anpassas, sade Martin Hadmyr, och konstaterade att paviljongen är byggd för sommarbruk.

Att kommunen har bjudit in invånarna att rösta på just de här tre förslagen beror på att man har undersökt dem och konstaterat att de är möjliga att genomföra. Av förslagen är Bunker Bar-alternativet det som har fått flest röster, cirka 60 procent av alla röster, och det är också det som kan genomföras inom kortast tid. Martin Hadmyr bedömer att den skulle kunna tas i drift på Gröningen inför sommaren 2024.

Kostade 13,5 miljoner – detta ingår

Frågan om paviljongens framtid har också uppmärksammats i andra kanaler, som till exempel i sociala medier. En fråga som har diskuterats är hur mycket paviljongen har kostat.

– Det går ju inte att prata om paviljongen utan att nämna kostnaden, så jag tänkte att jag börjar med det, sade Magnus Prochéus när han inledde presentationen.

Budgeten på 13,5 miljoner godkändes under förutsättning att paviljongen skulle kunna användas även efter expon, berättar han. I den summan ingår allt från projekteringskostnader till material och byggnation. Det var också nödvändigt att göra en del konstruktionsberäkningar och utredningar för att kunna bygga ovanför järnvägsspåren som går under marken på just den platsen. Prislappen omfattar även kostnaden för att montera ner paviljongen och transportera den till en ny plats samt återställning av ytan där paviljongen stått under H22 City Expo.

–  Allt det ingår. Däremot kan det uppstå kostnader kopplat till den nya platsen och användningsområdet, men det vet vi inte nu, sade Magnus Prochéus.

Magnus Prochéus och Martin Hadmyr understryker att det fortfarande finns möjlighet att komma med andra förslag än de tre ovan. Hittills har det bland annat kommit förslag om att ha kvar paviljongen där den är i dag och göra om den till en turistbyrå. Kommunen stänger inga dörrar men beskedet på invånarrådet var att det kan vara svårt att få permanent bygglov på platsen, bland annat eftersom järnvägen som sagt går precis under den.

Hjärtat av H22 City Expo

Martin Hadmyr har arbetat i staden sedan 1999 då han inledde med att arbeta med ett annat stort evenemang – nämligen H99. Till skillnad från H22 bestod både H99 och föregångaren H55 av områden som var tydligt avgränsade. Besökarna fick till och med betala entréavgift för att komma in.

H22 däremot involverade flera stadsdelar och hade inga tydliga in- och utgångar. Det var därför man tog fram paviljongen från första början, för att skapa en central punkt som skulle informera och välkomna till H22 City Expo.

– Istället för att lägga pengar på att hägna in och bygga entréer så valde vi att skapa ett centralt placerat hjärta för H22, säger Martin Hadmyr.

Nu kommer fastighetsförvaltningen att arbeta vidare med både befintliga och nya förslag angående paviljongens framtid.

Mer information om paviljongen och den fortsatta processen hittar du på webbplatsen Dialog Helsingborg.

Invånarrådet om paviljongen modererades av Alexandra Hvalgren, som till vardags arbetar som processledare för Visionsfonden i Helsingborgs stad. På plats fanns även kommunalråden Marcus Friberg (MP) och Peter Jansson (C).

Fakta: Kostnaden för H22-paviljongen

  • Paviljongen är projekterad och upphandlad utifrån vald plats och i enlighet med i övrigt ställda krav och angivna förutsättningar. Den är upphandlad i konkurrens och det billigaste anbudet har valts.
  • I kostnaden ingår, förutom uppförandet av bygganden, även kostnader såsom projekterings- och konsultkostnader men även kostnad för nedmontering och borttransport av paviljongen efter stadsmässan samt återställning av marken.
  • Det finns inte, vad vi känner till, någon motsvarande byggnad på motsvarande komplex plats varför det är svårt att jämföra kostnaden med annat referensobjekt. Paviljongen innehåller även andra funktioner som gör att prisbilden inte är jämförbar med objekt på till exempel Hemnet. Ett exempel är tillgänglighetsfrågan, som är oerhört viktig i ett projekt som detta, vilket innebär att paviljongen till exempel har utrustats med hiss.
  • Även valet av plats för paviljongen har påverkat prisbilden. Att bygga ovanpå järnvägstunneln har inneburit högre projekterings- och konsultkostnader eftersom frågor såsom konstruktion och bärighet har varit mer komplexa än i ett normalt projekt och har fått utredas extra. Platsens komplexitet har även medfört en liten etablering för entreprenören med begränsade möjligheter och tider för materielleveranser på grund av trafiksituationen, vilket då också påverkar både tidplan och pris.
  • Materialpriserna på trä har i spåren av pandemin kraftigt ökat och därmed då också påverkat priset, eftersom korslimmat trä utgör stommen i paviljongen. Valet av trä i stommen är en lösning med minsta möjliga koldioxidavtryck och innebär också att paviljongen enkelt kan monteras ned och byggas upp igen på annan plats. Även kostnadsbilden för betong har ökat och då det är ett tunneltak under paviljongen så har en kraftig betongplatta behövts gjutas.
  • Paviljongens utformning med en konstruktion som innehåller så få bärande väggar och pelare som möjligt har också drivit kostnader. Syftet med detta har varit att kunna hålla siktlinjer och få ett ”fribärande” takbjälklag.
  • Den relativt korta tidplanen för produktion fram till färdigställande med deadline till invigningen till H22 City Expo har också påverkat prisbilden.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.