Helsingborgs stad är finalist i EU:s innovationstävling

Helsingborg är en av de tolv finalisterna i European capital of innovation award 2020, även känd som Icapital. Staden delar finalplats med städer som Wien, Milano och Reykjavik. Placeringen är ett gott betyg för Helsingborgs innovationsarbete.

– Det är naturligtvis glädjande att Helsingborg är i final, men det viktigaste av allt är alla de möjligheter som priset öppnar upp för. Att det ökar våra chanser att lyckas hitta nya sätt att lösa de samhällsutmaningar som Helsingborg står inför, till gagn för helsingborgarna,  säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

En jury bestående av oberoende experter har bedömt städerna som deltagit i tävlingen och valt ut de tolv finalisterna. Den vinnande staden blir utnämnd till European Capital of Innovation 2020 och får en miljon Euro i prispengar. Vinnaren koras på European research and Innovation days 22-24 september. Läs mer på ec.europa.eu.

Helsingborgs stad har sedan en tid tillbaka arbetat mot målet att Helsingborg ska bli en av de mest innovativa städerna i Europa. Detta då stadens ledning ser det som en nödvändig satsning för att vi ska kunna lösa framtidens utmaningar i form av en åldrande befolkning och ökande förväntningar.

– Helsingborg, likt många andra städer, har stora utmaningar framför sig. För att möta utmaningarna måste vi hitta nya arbetssätt, samarbeten och lösningar. Det är bara så vi kan bygga ett starkt välfärdssamhälle i framtiden, säger Jan Björklund oppositionsråd (S) i Helsingborgs stad.

Innovation i Helsingborg

Den 23 april 2019 fattade kommunfullmäktige i Helsingborg beslut om att avsätta en kvarts miljard kronor på H22 – en välfärdssatsning för framtiden. 132 miljoner av dessa går till stadens förvaltningar och bolag, där de används för att finansiera nya tester och innovationssatsningar. Resten går till stadsmässan H22, med syfte att skapa samarbeten med internationella partners som gynnar Helsingborg och helsingborgarna.

Läs mer

H22s webbplats

Läs mer om några av stadens innovationer som gör skillnad i vardagen.

Smart mat – hållbara menyer och mindre matsvinn

Sällbo – mindre ensamhet, mer integration

JämtJämlikt – mjuka värden är lika viktiga som hårda

Världens första elfärja

Urban Living Labs – verkliga behov leder till verkliga lösningar

Visionsfonden – förverkliga ditt drömprojekt

Fler exempel på innovativa projekt och testbäddar