Hjälp oss ge vår nya gång- och cykelbro ett namn

En ny gång- och cykelbro mellan stadsdelen Oceanhamnen och Helsingborg C är viktig för att knyta samman området och centrum. Bron, som tydligt börjat ta form, har en ambitiös och vacker formgivning som passar väl in i området. Föreslå vad du tycker bron ska få för namn senast den 16 april.

Den S-formade bron har mjuka svängar som ger god framkomlighet för cyklister och gående. De svängda rörelserna över hamnbassängen möjliggör också olika upplevelser i omgivningen, som den planerade parken i torrdockan, färjorna, sundet och Danmark. Med andra ord kan bron bli en given del av det nya promenadstråket till och i den nya stadsdelen.

Vad ska den nya bron heta?

Vad tycker du platsen bör heta, och varför? Det är inte särskilt ofta som vi bygger en sådan här bro och vi vill därför fråga dig vad du tycker att den borde heta. Alla namnförslag som kommer in sammanställs till en jury med representanter från Helsingborgs stad som har till uppgift att namnge bron.

Så föreslår du namn

Klicka här för att komma till Facebookinlägget där du kan lämna ditt namnförslag direkt i kommentarsfältet. Skicka ditt namnförslag, gärna tillsammans med en motivering varför du tycker det är ett bra namn, senast den 16 april.

Vill du inte lämna ditt namnförslag via Facebook kan du göra det till Helsingborg kontaktcenter på 042-10 50 00 eller via mejl kontaktcenter@helsingborg.se.

Behöver du inspiration?

Namn på offentliga platser har ofta någon form av historisk anknytning. Långt innan Oceanhamnen blev en modern och hållbar stadsdel så var det en aktiv hamn och det finns fortfarande de som har minnen från platsen som den var då. Vi har samlat så många av dessa historiska berättelser som vi har kunnat. Du hittar dem på H+ stadsförnyelseprojekts webbplats.

Du kan också läsa mer om bron till Oceanhamnen på hplus.helsingborg.se.

Vad händer med namnförslagen sen?

Alla namnförslag som vi får in sammanställs till en jury med representanter från Helsingborgs stad. Juryn har till uppgift att titta på namnalternativen som kommit in med målsättningen att välja ut ett namnförslag. Därefter ska namnet upp för beslut i stadsbyggnadsnämnden i juni.

Hur vi vanligtvis namnger platser

  • Vi följer lantmäteriets riktlinjer och det kan se olika ut beroende på vad det är för någon typ av plats som ska namnges. Men några generella riktlinjer och principer som vi följer är:
  • Namnen ska följa vedertagna språkregler och vara lätta att uppfatta, uttala och skriva.
  • Vid namngivning efter personer, så kallade memorialnamn, ska personen i fråga vara avliden. Personen i fråga bör även ha en anknytning till platsen.
  • Namnet ska finnas kvar under lång tid och det är därför viktigt att tänka långsiktigt.
  • Vid namnsättning av nya områden är önskemålet att i första hand hitta något historiskt tema eller ett tema som är kopplat till platsen. Till exempel fåglar i Mariastaden, öar och fyrar i Rydebäck eller ko-namn på Gustavslund.

Kontakta kommunen — En väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.

Öppettider

  • Måndag-onsdag 08:00-17:00
  • Torsdag 08:00-18:00
  • Fredag 08:00-17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare

Starta chatt chevron_right

Mejla

Få svar inom 24 timmar kontaktcenter@helsingborg.se

Skicka mejl chevron_right

Besök

På grund av covid-19 har vår lokal på Stortorget 17 stängt för besök

Visa karta chevron_right

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00

Ring chevron_right