Hundkopplet på för fåglarnas och däggdjurens skull

Stora delar av året ska hundar vara kopplade i Helsingborgs naturområden och naturreservat.

I Helsingborg ska hundar vara kopplade året runt i anslutning till motionsspår och särskilda naturreservat. För övriga platser gäller 1 mars till 1 november. Anledningen är att lösa hundar kan medföra negativa konsekvenser för djur, natur och människor.

Mellan 1 mars och 1 november ska hundar i Helsingborgs parker och naturområden vara kopplade. Dock är det koppel på året runt som gäller i anslutning till motionsspår och flertalet naturreservat. Orsakerna är flera. Lösa hundar stör fåglar och däggdjur som bygger bo och föder ungar. Djur kan också bli påverkade när hundar springer fritt och sprider sin lukt.

Ställ frågor till experterna

Den 7 april klockan 07.00-09.00 är Kullabygdens ornitologiska förening på plats i Pålsjö skog tillsammans med Fredrik Bengtsson, kommunekolog, och Malin Widenberg, ekolog, från stadsbyggnadsförvaltningen. De börjar vid Krematoriets parkeringsplats och rör sig sedan runt i området. Den som vill är välkommen med sina frågor om vad som gäller för hundar i naturen.

− Det är många med mig som längtar ut i naturen just nu. Då kan det vara bra att veta vilka regler som finns kring koppel på hundar. Även om en hund är lydig och väluppfostrad, så är det kopplet på som gäller. Detta för att skydda våra vilda djur men också för att respektera våra medmänniskor. Hundrädda människor och barn kan nämligen tycka att det är väldigt obehagligt med lösa hundar, säger Fredrik Bengtsson, kommunekolog på stadsbyggnadsförvaltningen.

Det går bra att släppa sin hund lös i särskilda hundhägn. Viktigt att poängtera är att beteshagar inte är detsamma som hundhägn.

− Även om betesdjuren ännu inte har kommit ut i hagen finns det andra djur, exempelvis rådjur, hare och fåglar, som tar skada av att hundar springer lösa, säger Malin Widenberg, ekolog på stadsbyggnadsförvaltningen.

I följande naturreservat ska hundkopplet vara på året runt:

Allerums mosse, Borgen, Domsten-Viken, Duvestubbe, Rååns dalgång, Gantofta, Fjärestad-Gantofta, Kulla Gunnarstorp, Småryd, Svedberga kulle och Väla.

Kontakta kommunen — En väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.

Öppettider

  • Måndag-onsdag 08:00-17:00
  • Torsdag 08:00-18:00
  • Fredag 08:00-17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare

Starta chatt chevron_right

Mejla

Få svar inom 24 timmar kontaktcenter@helsingborg.se

Skicka mejl chevron_right

Besök

På grund av covid-19 har vår lokal på Stortorget 17 stängt för besök

Visa karta chevron_right

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00

Ring chevron_right