Malin Byström och Andreas Granqvist prisas av Helsingborgs stad

Under kommunfullmäktiges sammanträde den 25 september tilldelades Malin Byström och Andreas Granqvist Helsingborgs stads hederstecken. De är de två första personerna som prisas med stadens nya utmärkelse.

Kommunfullmäktiges ordförande Mats Sander, Lena Bjerne förste vice ordförande, Inger Nilsson andre vice ordförande, fotbollsspelaren Andreas Granqvist och representant för operasångerskan Malin Byström.

Malin Byström är en internationellt uppmärksammad och prisad operasångerska. Tidigare i år utnämndes hon till hovsångerska och har även fått det internationella operapriset som ”Årets kvinnliga sångare” på Opera Awards i London. Malin är född och uppvuxen i Helsingborg och tilldelades den 25 september 2018 Helsingborgs stads hederstecken.

– Jag är djupt hedrad, stolt och tacksam! Det känns även viktigt som ett sätt att uppmärksamma min konstform opera och den klassiska musiken, som betytt och betyder så mycket för mig, både som lyssnare och som utövande konstnär, säger Malin Byström.

Andreas Granqvist har sedan 2007 haft en internationell fotbollskarriär. Han har varit lagkapten för landslaget och prisats med Guldbollen. I år återvände han hem till Helsingborg och HIF. Även Andreas har tilldelats Helsingborgs stads hederstecken.

Helsingborgs stads hederstecken

Helsingborgs stads hederstecken delas ut till en person eller flera personer som gjort särskilt betydelsefulla insatser som har ett värde för Helsingborg. Insatserna ska vara till nytta eller glädje för stadens invånare, näringsliv eller besökare.

Kommunfullmäktiges presidium beslutar om vem som ska tilldelas hederstecknet.