Så njuter du av naturen på ett hänsynsfullt sätt

Tack vare allemansrätten är vi alla välkomna ut i naturen. Men kom ihåg att det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, cyklar, grillar korv, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Den speciella situation vi befinner oss i nu kräver också särskild hänsyn mot andra människor.

Den här våren är vi fler än vanligt som söker sig ut i naturen och det är härligt att vi har så mycket fin natur att njuta av. Men nu på våren är naturen också extra känslig. Djuren får sina ungar och markerna är på många håll blöta och mjuka vilket gör dem extra känsliga för slitage. Den speciella situation vi befinner oss i kräver även särskild hänsyn mot andra människor. Så visa extra omtanke både mot andra besökare och vår natur.

Här får du tips på att njuta av naturen på ett hänsynsfullt sätt:

  • Välj utflykter i naturen nära där du bor. Utforska nya områden där inte så många andra är.
  • Fika och rasta på platser med gott om utrymme och håll avstånd till andra besökare.
  • Håll hunden under extra stor uppsikt, dels för att naturen på våren vaknar till liv och ungar föds, dels för att människor du möter kan vara rädda för hundar. I de flesta fall innebär det att hunden ska hållas i koppel. Det här gäller för hundar i naturen och på allmänna platser.
  • Ta med dig ditt skräp hem.
  • Just nu är det eldningsförbud i Helsingborg, men tänk alltid på brandrisken och elda endast på iordninggjorda eldplatser. Skyddade områden kan ha särskilda regler för exempelvis grillning.
  •  Anpassa ditt vägval när du cyklar och rider så skadar du inte marken i onödan.
  • Visa respekt mot dem som bor på platsen du befinner dig, undvika att gå för nära bostadshus.

På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om Allemansrätten och vad som gäller vid olika aktiviteter i naturen.