Nu är det skolstart för Helsingborgs 20 000 elever

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Stadens skolor välkomnar eleverna – den här gången utan restriktioner. Sol, bad, glass och utflykter i all ära. Men ingenting går upp mot en nystart i form av en helt färsk termin. Den 15 augusti är det precis vad som väntar för tusentals elever runt om i Helsingborg.

Den här terminen blir den första på länge som inte ser ut att vara förknippad med restriktioner. Under pandemin har gymnasieungdomarna och de som deltar i stadens utbildningar för vuxna i omgångar fått ta del av undervisning på distans.

– Inför de senaste terminsstarterna har vi hållit andan eftersom det har varit svårt att veta hur det ska bli. Men nu känns det väldigt roligt att kunna välkomna alla elever tillbaka till klassrummen igen, säger Annette Holm Persson, avdelningschef på skol- och fritidsförvaltningen.

I Helsingborg finns det ett 60-tal grundskolor. Dessutom finns det i staden cirka 25 gymnasieskolor.

Totalt väntas 20 000 elever tillbaka till skolan i Helsingborg nu på måndag – merparten för att börja en ny årskurs, men andra för allra första gången.

Att tänka på inför skolstarten

I samband med skolstarten vill staden påminna om några viktiga saker att ha koll på.

Busskort

Det finns busskort både för dig som går i grundskolan och på gymnasiet.

Staden brukar få mycket frågor om skolbusskorten. Annette Holm Persson uppmanar till lugn – alla som har rätt till busskort kommer att få ett.

– Går du i gymnasieskolan, är folkbokförd i Helsingborg och har längre än 6 kilometer till din skola? Då kan du ha rätt till busskort, så kallat resebidrag. Har du rätt till resebidrag får du automatiskt Skånetrafikens busskort till din folkbokföringsadress under vecka 33, det vill säga 15–21 augusti. Har du fått din gymnasieplats i reservantagningen efter den 10 augusti måste du göra en ansökan, säger Annette Holm Persson.

Kör du ditt barn till skolan?

Kom ihåg att det är många trafikanter som rör sig i skolområdena. Ta det försiktigt och respektera 30-skyltarna.

Håll koll på datum för skolstart

De flesta av skolorna i Helsingborg drar igång sin undervisning den 15 augusti. Men det finns också skolor som har förlagt skolstarten till andra datum.

Behöver ditt barn fritidsplats?

Har ditt barn bytt grundskola till höstterminen? Tänk då på att ansöka om en fritidsplats. Du hittar mer information och ansökan här.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.