Nu får över 11 000 helsingborgare tycka till om tryggheten

Under två månader får 11 400 slumpvis utvalda kommuninvånare tycka till om tryggheten i området där de bor.  Är du en av dem som fått enkäten i brevlådan? Då är det viktigt att du deltar. Resultatet hjälper Helsingborgs stad och polisen i trygghetsarbetet.

Har du fått brev hem om tryggheten i staden?
Har du fått brev hem om tryggheten i staden?

– Om du är en av dem som fått denna enkät hemskickad hoppas jag att du tar dig tid att svara. Dina tankar och upplevelser är betydelsefulla för oss. Undersökningen är ett av de viktigaste underlagen vi har för att prioritera och förebygga problem och brott i samverkan mellan polis, kommun och andra parter, säger Jonas Berg, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Om undersökningen

Du kan välja mellan att svara på pappersenkäten eller digitalt. Digitalt går det att svara på fem olika språk. Frågorna handlar exempelvis om hur du som invånare upplever eventuella problem där du bor, om du har varit utsatt för brott eller inte under det senaste året, om du är orolig för att utsättas för brott och även om du känner dig trygg i ditt bostadsområde.

Polisens och Helsingborgs stads trygghetsundersökning går ut till 11 400 slumpmässigt utvalda helsingborgare och pågår mellan den 12 augusti och början av oktober. Svaren är anonyma men registreras uppdelat på olika områden i kommunen för att ändå ge en så noggrann bild av erfarenheterna som möjligt. Läs mer om undersökningen på polisens webbplats.

Så jobbar staden med trygghet

Under flera år har boende i det krogtäta området från Mariakyrkan till Trädgårdsgatan markerat området som otryggt i trygghetsundersökningen. Efter vidare dialog, med bland annat krögare i området, har staden anställt en krogsamordnare som kommer att arbeta brottsförebyggande tillsammans med Helsingborg krogar, HBG City, polisen och flera andra aktörer.

– Trygghetsundersökningen är ett bra komplement till de lägesbilder vi varje vecka tar fram inom EST-nätverket, säger Jonas Berg.

EST-nätverket, Effektiv Samordning för Trygghet, består av stadens förvaltningar, polisen och räddningstjänsten och möts två gånger i veckan året om. Gruppen tar upp aktuella ordningsstörningar och diskuterar hur de ska hanteras.

Läs mer om hur staden jobbar med metoden Effektiv samordning för trygghet, EST.

Minskad skadegörelse under sommaren

Perioden från 1 juni till 31 juli i år har kännetecknats av något färre ordningsstörningar samt en kraftig minskning av registrerade händelser avseende skadegörelse jämfört med 2023, med 71 fall av skadegörelse 2024 jämfört med 216 samma period 2023.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.