Ny omsorgsdirektör vågar tänka stort

Hon har arbetat med vård och omsorg i hela sitt yrkesverksamma liv. Nu är Annika Andersson redo att axla rollen som omsorgsdirektör i Helsingborg. Målet är inget mindre än att leda en förvaltning som alla vill jobba inom och att det ska vara en förvaltning som erbjuder vård och omsorg i världsklass.

Den 1 augusti börjar vård- och omsorgsförvaltningens nya omsorgsdirektör, Annika Andersson. Hon kommer närmast från positionen som omsorgschef i Hässleholm, men har även arbetat som områdeschef i Osby och verksamhetschef i Kristianstad.

Redan som 17-åring började Annika sin yrkesbana när hon semestervikarierade inom äldreomsorgen. Hon blev sugen på att studera till sjuksköterska, men efter att ha jobbat en tid inom äldreomsorgen ändrade hon sig och började på arbetsterapeututbildningen. Efter några verksamma år som arbetsterapeut fick Annika möjlighet att arbeta som chef. Hon passade då även på att vidareutbilda sig.

– Som föräldraledig tvåbarnsmamma fördrev jag tiden med att skriva en magisteruppsats i organisation och ledarskap, berättar Annika.

Nya utmaningar

Som ny omsorgsdirektör på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg anländer Annika Andersson med full arbetslust och ett stort nätverk. Hon behöver lära känna staden och förvaltningens organisation, men ser även som en av sina främsta utmaningar att inte gå vilse inne på Maria Park.

– Jag har uruselt lokalsinne, erkänner Annika.

Men med ett tydligt mål – att vård- och omsorgsförvaltningen ska vara en förvaltning det pratas positivt om, ett ställe där alla trivs att jobba och som levererar vård och omsorg i världsklass – hoppas Annika kunna hitta rätt.

– Jag kommer ha individuella samtal med de som sitter i min ledningsgrupp, jag ska träffa presidiet i nämnden och en hel massa andra för att snabbt få en bild av nuläget och våra utmaningar. Min förhoppning är att inledningsvis kunna besöka så många arbetsplatser som möjligt, för att sedan komma tillbaka till dem lite efter hand.

Skidor, böcker och Tarzan

När Annika inte är på jobbet ser hon till att springa regelbundet. Hunden Tarzan får gärna följa med, men annars föredrar Annika att springa själv. Det blir antingen en tur kring hemmet i Osby eller i området runt fritidshuset i Blekinge.

– Vi åker dit så ofta som möjligt, året runt, säger Annika.

På semestern gillar hon att koppla av med en bra bok och någon vecka per år försöker Annika, maken Martin och deras två söner att komma iväg för att åka skidor.

– De senaste åren har vi varit i Österrike. Bland det bästa som finns är att uppleva när solen skiner i backen, om jag bara slipper de svarta nedfarterna.

Annika Andersson har arbetat med vård och omsorg hela sitt yrkesverksamma liv. Den 1 augusti tillträder hon posten som omsorgsdirektör i Helsingborg.