Nya vattentornet vinner prestigefyllt arkitektpris

Helsingborgs vattentorn vid Filborna har vunnit Kasper Salin-priset 2021. Det är ett pris som varje år delas ut till byggnadsverk eller grupper av byggnader som bedöms hålla ”hög arkitektonisk kvalitet”. Bakom priset står Sveriges Arkitekter.

Juryns motivering lyder:

”Från antikens akvedukter till svampen i Örebro har det funnits en ambition att utveckla teknik och arkitektur i samverkan. Resultaten har ofta blivit häpnadsväckande vackra, beständiga och ikoniska byggnadsverk i sina landskap. Att utnyttja vattnets egen tyngd för distribution är en gammal och energieffektiv metod. Här har både arkitekten och arkitekturen bidragit till en lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong.”

De andra finalisterna var Röda huset på Sergels torg i Stockholm, Sara kulturhus i Skellefteå samt kontorsbyggnaden Skären i Stockholm.

Vattentornet har med sin höjd på 40 meter blivit ett nytt landmärke i Helsingborg. Det kommer att få en viktig roll i samband med sommarens stadsmässa H22CityExpo. Under hela mässan kommer en ljud- och ljusinstallation att äga rum vid tornet.

Kasper Salin-priset instiftades 1962 och bygger på en donation av Stockholms tidigare stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919).

Här kan du läsa mer om vattentornet